fallback

Инфлацията в еврозоната остана 0,8% през януари

Равнището продължава да е значително под целевото ниво на ЕЦБ от 2%

12:46 | 24.02.14 г.

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната запази равнището си през януари спрямо последния месец на 2013 г., показаха последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Индексът на потребителските цени за 18-членния блок се покачи с 0,8% на годишна база, съобщава WBP Online. Равнището е сходно с постигнатото през декември и леко над пазарните очаквания за ръст от 0,7 на сто.

Измерена на месечна база обаче инфлацията в европейския валутен блок отчете отрицателен растеж от 1,1% след ускорението от 0,3 на сто през декември.

Данните на Евростат все още са далеч под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за инфлация от 2% на годишна база.

Темата с покачването на цените е особено чувствителна на Стария континент. Европейските лидери многократно се опитват да омаловажат постоянните притеснения за изпадане в дефлация.

"Виждам много малък риск за дефлация в еврозоната. Ние не разполагаме с никакво дефлационно развитие във валутния блок", заяви по време на срещата на Г-20 в Сидни Йенс Вайдман, гуверньор на Бундесбанк.

По време на приключилата в неделя среща в австралийския град въпросът с дефлацията бе обсъден и от лидера на Японската централна банка Харухико Курода.

"Като цяло, аз не мисля, че има шанс еврозоната да изпадне в дефлация. Районът остава най-големият единен стопански субект в света, така че се надявам нейната икономика да се възстановява и постепенно да се приближи до целевото ниво на ЕЦБ", посочи Курода

Пазарните участници продължават да наблюдават отблизо събитията около индекса на потребителските цени в Европа. Основните спекулации са свързани с бъдещите парични мерки от страна на ЕЦБ, заявка за реализирането на който направи нееднократно президентът Марио Драги.

Непосредствено след публикуването на данните еврото поскъпна леко спрямо щатския долар, достигайки равнище от 1,3759 при дневен ръст от 0,15 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
fallback