fallback

Слабите данни за жилищния пазар не спряха устрема на долара

Инвеститорското доверие бе подпомогнато от протокола от заседанието на Фед през януари

08:21 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Доларът приключи предходната седмица с ръст спрямо йената въпреки неблагоприятните данни за жилищния пазар в страната от петък, предава Investing. Тогава USD/JPY удари сесиен връх от 102,82 – най-високото равнище от 31 януари. Впоследствие двойката приключи търговията с ръст от 0,22 на сто до 102,49.

На седмична база щатските пари поскъпнаха с 0,41% спрямо японската валута.

Печалбата на зелените пари бе ограничена, след като правителствен доклад показа, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели по-силно от прогнозираното през януари. Студеното време сви търговията с 5,1% до 18-месечно дъно.

Въпреки това щатската валута продължи да намира подкрепа след публикуването на протокола от заседанието на Фед през януари. Централните банкери оставиха без промяна единодушно основните лихвени нива, като същевременно потвърдиха намерението си да свиват количествените улеснения на всяка една от следващите си срещи.

Йената остана под натиск, след като Японската централна банка подкрепи разширяване на схемата за банково кредитиране в опит да се повиши ефективността на своята програма за стимулиране.

Решението дойде, след като официалните данни показаха, че брутният вътрешен продукт на Страната на изгряващото слънце се е разширил с 0,3% през последните три месеца на 2013 г. За същия период на годишна база пък покачването е достигнало 1%.

Пазарните очаквания бяха за тримесечен и годишен растеж от съответно 0,7% и 2,8%.

Еврото също поскъпна спрямо йената в петък, като EUR/JPY нарасна с 0,37% до 140,83. За седмицата двойката добави 0,67%.

Пазарното внимание в следващите дни ще бъде фокусирано в данните за поръчките на дълготрайни стоки и доверието на потребителите в САЩ. В Япония пък фокусът ще е насочен към правителствените доклади за продажбите на дребно, инфлацията и промишленото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 22.08.22 г.
fallback