fallback

Япония не отстъпва от гъвкавата си монетарна политика

Основната цел продължава да бъде обезценка на йената и постигане на инфлация от 2%

09:40 | 21.02.14 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) изпрати нов сигнал към пазарите за необходимостта от допълнително смекчаване на паричната политика. Индикацията дойде с публикуването на протоколите от предпоследното заседание на институцията, проведено на 21 януари. Основната причина е, че банката очаква известни колебания в потребителското търсене след покачването на данъка върху продажбите през април, съобщава WBP Online.

Водената от гуверньора Харухико Курода банка единодушно реши да запази програмата си за изкупуване на активи в размер на 60-70 трлн. йени за година, отбелязвайки единадесетото поредно заседание без промени в политиката.

През миналия октомври японският премиер Шиндзо Абе официално потвърди намеренията на кабинета да повиши данъка върху продажбите през 2014 г. на двата етапа – до 8% и до 10 на сто.

Последния път, когато правителството направи подобен ход, бе през 1997 г. Тогава налогът бе покачен с 2 процентни пункта до текущите 5 на сто, а впоследствие Япония изпадна в тежка рецесия на фона на голямата криза в цяла Азия.

Целта пред правителството и ЯЦБ е излизане от 15-годишния дефлационен курс, който по думите им спъва икономиката. Надеждите са Страната на изгряващото слънце да постигне инфлация на потребителските цени в размер от около 2%.

Според протокола повечето от членовете на институцията са съгласни, че инфлацията следва възходящ тренд. Това се забелязва посредством подобряването на съвкупното търсене и предлагане, както и чрез покачването на инфлационните очаквания. Банкерите са на мнение, че индексът на потребителските цени може да достигне заветните 2% към втората половина на фискалната 2015 г.

Последните статистически данни показаха, че инфлацията на потребителските цени е достигнала равнище от 1,3% – най-високото в последните 5 години. Предстоящото покачване на данъците обаче може да постави под натиск потребителското търсене.

От ЯЦБ отчитат, че рисковете от рецесия изглеждат малко вероятни, тъй като световната икономика продължава да се възстановява. В този смисъл, една от големите цели ще продължи да бъде обезценяването на йената, което да стимулира приходите на местните експортно ориентирани дружества.

Повече за Япония вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
fallback