fallback

Китайското производство отстъпи до 7-месечен минимум през февруари

Вторият пореден месечен спад подчертава новите реалности в страната след плана на управляващите за преминаване към по-устойчив растеж

09:15 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Производственият сектор в Китай продължава да се свива през февруари, подчертавайки новите икономически реалности в страната след плана на управляващите за преминаване към по-устойчив растеж.

Изготвяният от HSBC индекс на мениджърите по покупките отстъпи до 48,3 пункта през февруари. Равнището е най-ниското в последните седем месеца. През януари бе постигнато ниво от 49,5 пункта.

По този начин февруари се превърна във вторият пореден месец, в който китайската индустрия отчете спад, пише WBP Online. Анализаторите прогнозираха ниво от 49,5 пункта.

"Предварителната оценка на HSBC за производството в Китай през февруари отчете по-бърз спад поради незадоволителните нови поръчки", заяви икономистът в британската банка Xoнбин Чу.

"Натрупването на дефлационен натиск означава, че базовата инерция за растеж на производството може да се отслаби. Ние вярваме, че управляващите в Пекин трябва да направят фина корекция на политиката си относно растежа, за да го запазят при стабилни темпове през следващите години", допълни експертът.

Официалните данни от миналия месец показаха, че втората по големина икономика в света е нараснала със 7,7% през 2013 г., побеждавайки леко целта на правителството за скок от 7,5%. Експертите прогнозираха ниво от 7,6%. Въпреки това тримесечният растеж се забави до 7,7% на годишна база спрямо 7,8 на сто през предходното тримесечие.

Данните отразяват целта на правителството за стабилизиране на икономиката. Планът е Китай да стане по-малко зависим от прекомерните инвестиции и износа за сметка на по-високото вътрешно потребление. Идеята е постигане на растеж по модела на други развити страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 13.09.22 г.
fallback