fallback

Инфлацията на Острова се е понижила до най-ниско ниво от ноември 2009 г.

През миналия месец потребителските цени на Острова са нараснали с 1,9% на годишна база

12:53 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията във Великобритания през януари се е понижила до най-ниското ниво от ноември 2009 г., под таргета на централната банка, съобщава CNBC.

През миналия месец потребителските цени на Острова са нараснали с 1,9% на годишна база. Спрямо декември обаче е отчетено намаление от 0,6 на сто, което се определя от понижението на цените при стоките и услугите за отдих, стоките за домакинството, тютюна и тютюневите изделия, алкохолните напитки, сочат данните на британската национална статистика.

Според Джефри Ю, форекс стратег на UBS, Bank of England "може да е доста доволна от себе си“ заради предпазливия подход на институцията по отношение вдигането на лихвите. Сега централната банка може да се оправдае с по-ниската инфлация.

Миналата седмица управителят на британската централна банка Марк Карни обяви „следващата фаза“ в насоките за паричната политика. Първоначално тя беше обвързана с нивото на безработицата в страната, но резкият спад на безработицата изненада институцията. Затова Bank of England вече ще наблюдава по-широк кръг от измерители преди да реши дали да започне да повишава основния лихвен процент.

Критиците на Карни побързаха да коментират, че новите насоки за паричната политика излагат Великобритания на вредното въздействие на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 11.09.22 г.
fallback