fallback

Руската индустрия се сви с 19% през януари

Данните на Националното статистическо бюро сигнализираха за спад от 0,2 на сто на годишна база

17:50 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индустриалното производство в Русия cпадна силно през януари на месечна база, след като дългите новогодишни празници повлияха върху сектора, съобщава MarketWatch.

Производството в най-голямата държава по територия в света се сви с цели 18,8% през първия месец на 2014 г., показа частно изследване.

Данните на Националното статистическо бюро сигнализираха за спад от 0,2 на сто през януари на годишна база. Експерти често обвиняват местните институции в умишлено коригиране на статистическите доклади с цел извличане на политически дивиденти.

Руското индустриално производство не отчете почти никакъв растеж през 2013 г., което накара заместник-министърът на икономиката Андрей Клепач да определи дванадесетмесечието като "година на пропуснатите възможности".

Индустрията в страната многократно призова за намаляване на лихвените проценти на централната банка. Въпреки това през миналата седмица Руската централна банка запази ставките непроменени за 16-ти пореден път.

От банката посочиха, че "решението се основава на анализа на настоящите тенденции и макроикономическата прогноза, според която, ако позицията спрямо паричната политика не бъде променена, инфлацията ще бъде близо до целевото ниво към края на 2014 г. въпреки ниския растеж на руската икономика".

Руските централни банкери взеха предвид състоянието на националната икономика, която продължава да расте бавно с оглед на стагнацията в промишлеността. По този начин основният източник на икономически растеж продължава да е потребителското търсене, което е подкрепено от ръста в реалното заплащане и кредитирането.

Руската рубла бе една от най-силно засегнатите валути в света по време на последната криза в края на януари и началото на февруари. По време на късната европейска търговия в понедленик паричното средство губи позиции, поевтинявайки с 0,33 на сто до 35,214 за един щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 06.09.22 г.
fallback