fallback

Паундът изкачи 2,5-годишен връх спрямо долара

Ръстът дойде, след като АЦБ даде заявка за подобряване на перспективите пред британската икономика през 2015 г.

14:36 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британският паунд поскъпна до 2,5-годишен максимум спрямо щатския долар в петък, след като Английската централна банка (АЦБ) даде заявка за възможно повишаване на прогнозата си растежа на икономиката.

Главният икономист на АЦБ Спенсър Дейл отбеляза, че съществува добър шанс централната банка да повиши прогнозата си за 2015 г.

"Въз основа на това, което знаем сега, размерът на лихвените проценти изглежда разумен", посочи Дейл пред BBC Radio 5. Той добави, че банката планира да остане в режим на задържане на ставката до началото на 2015 г. и след това постепенно ще я повишава до около 2% до края на 2016 г.

"Въз основа на това, ние имаме прогноза, според която икономиката изглежда доста добре", добави главният икономист на АЦБ.

Изявлението на Дейл предполага, че кривата на лихвените проценти в Обединеното кралство притежава предпоставка за допълнителна подкрепа за паунда, отбелязаха от Lloyds Bank в бележка до клиентите си.

Прогнозата за 2014 г. бе приветствана от инвеститорите, които повишиха доверието си в британските пари. Лирата поскъпва с 0,32 на сто до 1,6711 долара по време на обедната търговия на Стария континент.

Инфлацията на Острова се очаква да се забави до едва 1,7 % през март и да достигне 2% през цялата 2014 г., посочи гуверньорът на АЦБ Марк Карни по-рано тази седмица.

Инфлацията е над целта от 2% от декември 2009 г. насам с изключение на последните данни от края на 2013 г. Въпреки това АЦБ не очаквал да се случи подобен сценарий през първото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
fallback