fallback

Разходите за живот в Германия се покачиха с 1,3% през януари

Равнището все още е доста под заложената цел на Европейската централна банка от 2 на сто

10:40 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлация в Германия през януари нарасна със стабилен темп на годишна база според последните данни на Федералната статистическа служба (Destatis), цитирани от WBP Online.

Индексът на потребителските цени в първата по сила икономика в Европа се покачи с 1,3% през 12-те месеца до януари, запазвайки темпа на растеж спрямо предходния месец.

Измерени на месечна база обаче, потребителските цени се понижиха с 0,6%. Данните съвпаднаха с консенсусната оценка на анкетираните по-рано икономисти.

Поскъпването на разходите за живот в Германия все още остава доста под целта от 2% на Европейската централна банка за еврозоната.

Хармонизираният индекс на потребителските цени нарасна с темп от 1,2% спрямо същия период на предходната година. Измерителят обаче отстъпи с 0,7% на месечна база. И тук пазарните очаквания съвпаднаха с представените от Destatis данни.

Публукуваните през миналата седмица данни за германската индустрия показаха спад от 0,6 на сто на месечна база през декември. Анкетираните по-рано анализатори предвиждаха отстъпление от 0,3%.

Измерена на годишна база, продукцията нарасна с 2,6% в края на отчетния месец след ревизирания растеж от 3,8% през ноември.

Германските търговски данни от миналата седмица показаха по-малък търговски излишък през декември. Търговският излишък достигна 14,2 млрд. евро на сезонно неизгладена база, което е спад от постигнатите 19,1 млрд. евро през ноември.

Данните за фабричните поръчки през декември също сигнализираха за забавяне в най-голямата икономика в еврозоната. Доставките спаднаха с 0,5% през декември на месечна база и отбелязаха ръст от 6 на сто спрямо същия период на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
fallback