fallback

Продажбите на дребно във Великобритания растат бързо, но неравномерно

Силни резултати насърчават търговците, но голяма разлика между хранителните и други продукти създава известна несигурност

13:27 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британските търговци на дребно отчетоха неочаквано високи продажби през януари, но голямата разлика между хранителните и нехранителните стоки създава известна несигурност за това как ще се развие пазарът през годината, пише MarketWatch.

Продажбите в магазини, които са отворени от повече от 12 месеца, са с 3,9% по-високи през януари на годишна база, докато общите продажби във всички магазини нарастват с 5,4%, съобщи Британският консорциум по продажбите на дребно (BRC). На месечна база ръстът е значителен, като през декември продажбите в магазините, работещи от повече от година, са нараснали с едва 0,4%, а общият ръст е бил 1,8%.

Доброто начало на годината ще вдъхне увереност на търговците, но голямата разлика между продажбите на нехранителни продукти, които са високи, и на хранителни стоки, които са ниски, затруднява прогнозите за движението на разходите през останалото време от годината. 

„При сегашната рекордна заетост и продължителното възстановяване на пазара на имоти виждаме много силно представяне на продажбите на мебели и други нехранителни стоки“, коментира генералният директор на BRC Хелън Дикинсън. „Данните за януари показват добър старт на годината, но те са сравнени със слабите продажби през януари 2013 г., каквито няма да бъдат през февруари. При това положение предстои да видим в каква посока ще поеме тенденцията“, добави тя.

Икономиката на Великобритания отчете целогодишен растеж през 2013 г от 1,9%, което представлява шестгодишен връх и предполага още по-голямо разширяване тази година. Международният валутен фонд и Службата за бюджетна отговорност са единодушни в прогнозата си и предвиждат годишен растеж на икономиката от 2,4% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 28.08.22 г.
fallback