fallback

ЯЦБ може да разшири още обхвата на гъвкавата си парична политика

Ако Харухико Курода иска да достигне инфлационната цел, трябва допълнително да отслаби йената, коментира анализатор

01:20 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мащабите на гъвкавата парична политика на Японската централна банка (ЯЦБ) са далеч по-малки от тези на политиката на Федералния резерв на САЩ (Фед). По всичко личи, че гуверньорът Харухико Курода може да разшири още обхвата им, имайки предвид поскъпването на йената в началото на годината, пише Bloomberg.

Програмата на ЯЦБ за покупка на облигации, стартирана през април миналата година, ускори растежа на паричната база – от началото на финансовата криза през 2008 г. тя почти се е удвоила. Резултатът обаче е далеч зад този, постигнат от количествените улеснения на Фед. Американската централна банка почти учетвори паричното предлагане в САЩ.

„Ако ЯЦБ иска да достигне инфлационната цел, трябва допълнително да отслаби йената“, коментира пазарният анализатор в Mizuho Securities Co. Тори Суехиро. „Това би изисквало увеличаване на стимулите. В сравнение със САЩ темпът на прираст на паричната база не е толкова висок.“

През декември инфлацията в Япония се изкачи до 5-годишен връх oт 1,3%, след като йената поевтиня с повече от 18% спрямо американския долар през 2013 г. На фона на волатилността на развиващите се пазари валутата възстанови 3,2% от стойността си през януари.

Миналата седмица заместник-гуверньорът на ЯЦБ Кикуо Ивата каза, че „централната банка ще извърши корекции на политиката си“ така, че да бъде достигната инфлационната цел то 2%.

„Количествените улеснения на ЯЦБ не са толкова силни, ако ги сравним е тези на Фед, които някога бяха наричани „политиките на слабия долар“. По същото време покупките на облигации ще възобновят опасенията, че централната банка финансира правителствените разходи. В този смисъл има граница, която не бива да бъде прекосявана“, споделя още Суехиро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 06.09.22 г.
fallback