fallback

Индустриалното производство в Германия се понижи неочаквано през декември

На месечна база спадът е от 0,6%, а на годишна е отчетено повишение от 2,6%

14:05 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германското индустриално производство се сви неочаквано през декември – сигнал, че най-голямата икономика в Европа остава уязвима на слабостите в останалата част на региона, пише Bloomberg.

На сезонно изгладена база производството се понижава с 0,6% спрямо ноември, когато нарасна с ревизираните 2,4%, показват данните на Министерството на икономиката. Цифрите не оправдаха очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, чиято медианна прогноза бе за ръст от 0,3%. Изгладено с броя на работните дни, производството се покачва с 2,6% на годишна база.

В последния месец на 2013 г. промишленото производство се понижи с 0,5% на месечна база, а производството на стоки с инвестиционно предназначение се сви с 2,5% спрямо ноември. Производството на основни стоки и строителното производство пък се покачи.

Въпреки че германската централна банка Bundesbank прогнозира, че икономиката на федералната република ще се разшири „силно“ в първите месеци на 2014 г., смущенията на развиващите се пазари и крехкото възстановяване в останалата част от еврозоната могат да окажат негативно влияние върху производството.

През декември индустриалните поръчки също намаляха изненадващо, въпреки че бизнес доверието в страната е на 2,5-годишен връх.

Министерството на икономиката остава позитивно за перспективите пред индустриалното производство през 2014 г. въпреки незадоволителните данни за индустриалните поръчки на фона на подобряващото се бизнес доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
fallback