fallback

Възстановяването на британската икономика е подсигурено

Потребителските разходи ще движат икономиката на Острова през следващите две години, смятат от Националния институт за икономически и социални изследвания

13:18 | 07.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британската икономика ще се разшири с 2,5% тази и с 2,1% през следващата година, прогнозира Националният институт за икономически и социални изследвания, цитиран от BBC. Специалистите изразиха увереността си, че икономическото възстановяване е „подсигурено“.

„Очакваме потребителските разходи да останат основния двигател на възстановяването и през 2014 и 2015 г., подкрепяни от тенденцията към покачване на пазара на имоти“, казаха от института. Агенцията прогнозира и че безработицата във Великобритания ще падне под 7% до края на годината.

Положителните очаквания за бъдещето на икономиката в региона идват на фона на не чак толкова добри данни за промишленото производство на Острова. То е нараснало с 0,4% през декември, но не оправда очакванията, които бяха за ръст от 0,7 на сто.

На годишна база ръстът е 1,8% разминавайки се с прогнозата за 2,3%. Забавянето е причинено най-вече от спад в производството на газ, електричество и сектора на климатичните инсталации. Ръстове в минното дело, кариерната експлоатация и водното снабдяване компенсираха и спомогнаха за цялостния растеж.

Търговският баланс на Великобритания също бележи напредък през декември, като дефицитът е намалял до 1 млрд. лири. Това е най-ниското му ниво на месечна база от юли 2012 г. насам и с много под очакваните 3 млрд. лири. Резултатът е отражение както на ръст на износа от 2,1%, така и на спад на вноса, равняващ се на 3,8%.

Все още е рано да се говори за това доколко ще допринесе намаляването на дефицита за крайния БВП за четвъртото тримесечие, но най-вероятно ще бъде по-положителен от третото тримесечие, когато общият дефицит се увеличи с 10 млрд. лири, твърдят от Националната служба за статистика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
fallback