fallback

Швейцарците посрещат с оптимизъм 2014 г.

Това е така заради положителните нагласи на гражданите за перспективите пред икономиката и в частност – за тяхното финансово състояние

09:53 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Швейцарците са по-оптимистични за икономиката и заетостта през първото тримесечие на годината, показват последните данни за индекса на Държавния секретариат по икономическите въпроси, предава MarketWatch.

Потребителското доверие в страната нарасна до 2 пункта от -5 пункта през миналото тримесечие. От анкетата, проведена сред 1 200 домакинства, става ясно, че оптимизмът се дължи на положителните нагласи на гражданите за перспективите пред икономиката и в частност – за тяхното финансово състояние. Домакинствата очакват и безработицата да спадне.

Три от четирите подиндекса са положителни, докато малка промяна в настроенията има само относно спестяванията, уточняват от Държавния секретариат.

Експертите прогнозират, че швейцарският брутен вътрешен продукт ще нарасне с 2,3% през 2013 г., а безработицата ще бъде 3,1%. За 2015 г. очакванията са за ръст от 2,7% и за спад на безработицата до 2,8%.

В началото на месеца пък швейцарските бизнес организации се изправиха срещу квотите за имигранти от страните от Европейския съюз (ЕС) заради недостига на квалифицирана работна ръка, което се отразява негативно на конкурентоспособността на бизнеса.

На 9-и февруари швейцарците ще решат на референдум дали да подкрепят инициатива на Швейцарската народна партия срещу имиграцията чрез въвеждането на годишни квоти за разрешителните за пребиваване на чужденци в Швейцария.

Швейцария не е член на ЕС, но имиграционната политика на страната се базира на принципа на свободно движение на хората от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 03.09.22 г.
fallback