fallback

Бразилия отчете рекорден търговски дефицит през януари

Според икономисти ефектът от обезценката на местната валута идва по-късно, а и реалът може още да поевтинее

20:57 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бразилия отчете най-големия си месечен търговски дефицит в историята, след като обезценката на местната валута още не е допринесла за рязък ръст на износа, съобщава Financial Times.

Според икономисти ефектът идва по-късно, а и реалът може още да поевтинее. 

Търговският дефицит през януари е бил 4,1 млрд. долара, след като бразилските потребители са запазили високо търсенето на вносни стоки, а индустрията също е закупила повече вносно оборудване.

Данните следват година на лоши икономически показатели за Бразилия, вклюючително най-слабият търговски баланс от 13 години, първият спад в продажбите на автомобили от десетилетие и най-големият нетен отлив на долари.

През последната година бразилският реал се обезцени с 18% спрямо американската валута, сбъдвайки надеждите на правителството за по-конкурентен курс. Бразилия, която бе твърд противник на политиката на лесни пари на Федералния резерв, сега се опитва да смекчи ефектите от свиването на монетарните стимули от Фед.

Централната банка на страната не бе склонна да допусне по-бърза обезценка на реала заради опасенията си за инфлацията, която се колебае около горния праг на правителствената цел за 4,5+/-2%. Тя остана в този диапазон отчасти заради контрола върху цените на горивата и енергията, както и заради валутния курс.

Според Алберто Рамос, икономист в Goldman Sachs, обаче инфлацията трябва да се контролира чрез подходящите инструменти, а не чрез валутния курс и административни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
fallback