fallback

Централната банка на Турция може и да вдигне основната лихва

Във вторник ще се проведе извънредна среща на ръководството на институцията

16:59 | 27.01.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Турция сигнализира за възможно повишение на лихвите, въпреки опозицията на правителството, след като националната валута достигна ново дъно на пазарите, съобщава FT.

Институцията съобщи, че ще проведе извънредна среща във вторник, след като турската лира приближи ниво от 2,39 срещу американския долар – рекордно ниско ниво, което представлява 10 на сто спад от началото на годината.

Резултатите от извънредната среща ще бъдат обявени към полунощ във вторник местно време (10 ч. по Гринуич). В резултат на съобщението, което засили очакванията, че централната банка ще увеличи основната лихва, турската лира започна бавно да се възстановява.

Турското правителство ясно демонстрира позицията си против увеличаването на лихвите в чувствителната изборна година. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган многократно се е изказвал против „лихвеното лоби“, което според него се опитва да задържи икономическия растеж.

Дефицитът по текущата сметка на Турция обаче, ограничените нетни резерви на страната, оценявани на 38 млрд. долара, както и продължаващото политическо напрежение се отразиха неблагоприятно на инвеститорското доверие.

Миналата седмица Мухарем Йълмъз, който оглавява най-голямата бизнес конфедерация в Турция, предупреди, че никакви чужди инвестиции не биха дошли в държава, където върховенството на закона е поставено под съмнение.

Под светлината на прожекторите е и независимостта на институциите, включително и на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
fallback