fallback

Най-голямата руска банка се застъпи за биткойна

Пълната забрана на цифровите валути ще бъде огромна грешка, коментира ръководителят на Сбербанк

13:42 | 27.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръководителят на най-голямата руска банка изрази подкрепата си за биткойна, тъй като нашумялата електронна валута предизвиква все по-голям интерес сред пазарите, съобщава CoinDesk.

Сбербанк може и да не е познато име на Запад, но въпреки това финансовата институция е третата най-голяма банка в Европа с активи от почти половин трилион долара и персонал от 300 000 души.

Сбербанк е собственост на Руската централна банка. Начело на институцията е Герман Греф, който бе министър на икономическото и търговското развитие в периода 2000-2007 г. Управлението му бе белязано от икономически реформи и либерализация. Съдейки по последните му изказвания, той все още е настроени либерално, когато става дума за парични въпроси.

"Това е един много интересен глобален експеримент, който поставя под въпрос парадигмата на традиционните валути", отбеляза Греф в кулоарите на Световния икономически форум (СИФ) в Давос.

Той добави, че вече е представил мнението си пред правителствените кръгове, като е изпратил писма до централната банка, Министерството на финансите и дори до Кремъл.

По думите му пълната забрана на цифровите валути ще бъде "огромна грешка". "Биткойнът определено не трябва да бъде забранен, а трябва да се изучава и може би да се регулира правилно".

Но как могат официални лица, организации с нестопанска цел, компании и други да работят заедно в насърчаването на информираността за биткойна? Стъпките могат да се наблюдават с интерес в Африка, където броят на незапознатите с дигиталните пари хора е висок.

Положителен пример в тази насока дава ICE3X – най-популярната платформа за обмен на биткойни в Южна Африка. Компанията реализира серия от филантропски програми, които имат за цел въвеждането на паричното срество на континента.

"Биткойнът няма лош имидж в Африка, той просто няма никакъв. По този начин валутата е чиста и представлява реална възможност. Потенциалът на биткойна в Африка често е обсъждан, но въпросите, които трябва да бъдат преодолени са реални и често са пренебрегвани. Първата стъпка е ясна – добър PR", отбеляза представител на ICE3X.

"Това ще се случи само чрез подкрепа на местните организации и насърчаването на добри каузи, чрез които биткойнът ще достигне пълния си потенциал в Африка", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
fallback