fallback

Германският бизнес климат изкачи 2,5-годишен връх през януари

Фирмите в Германия остават заклети оптимисти за икономиката, коментира експерт

12:43 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Настроенията на германския бизнес са надхвърлили очакванията на анализаторите през януари, показаха най-новите данни от Института за икономически изследвания Ifo.

Индексът на Ifo за първата по големите икономика на континента се покачи до 110,6 пункта през януари. За сравнение, анкетираните от Ройтерс експерти предвиждаха равнище от 110,0 пункта след ръста до 109,5 пункта през декември.

Други данни на института показаха, че очакванията за предстоящите шест месеца на частния сектор в Германия също са нараснали – до 108,9 пункта през януари спрямо 107,4 пункта месец по-рано. И тук резултатът надхвърли пазарните прогнози за скок до 108 пункта.

"Германската икономика направи обещаващ старт на Новата година. Индексът на Ifo за промишлеността и търговията в Германия се подобри за трети пореден път", отбеляза Ханс-Вернер Зин, президент на института Ifo.

"Германските фирми остават заклети оптимисти", посочи от своя страна след оповестяването на доклада Карстен Бржески, старши икономист в ING. "Бизнесът климатът се подобри до най-високото си ниво от юли 2011 година... докато главоблъсканицата с малкия растеж на германската икономика продължава", заяви още експертът.

"Ако най-новите проблеми в развиващите се пазари не се влошат, въпросът с германския растеж от само себе си ще се реши през следващите месеци", допълни още той.

Развиващите се пазари и техните валути бяха силно засегнати през последните няколко дни на фона на опасенията за затягане на паричната политика на САЩ. Решението си американските централни банкери ще обявят в 21:00 българско време в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
fallback