fallback

Японската централна банка потвърди доверието си в "Абеномиката"

Институцията обаче понижи очакванията си за растежа през фискалната 2014 г. до 1,4%

09:31 | 22.01.14 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) за пореден път не изненада пазарите, запазвайки ултра гъвкавата си монетарна политика. Целта пред институцията продължава да бъде достигане на инфлация от 2 на сто, която се очаква да бъде постигната чрез засилване на паричното предлагане.

В официалното си изявление след края на заседанието централните банкери отбелязаха, че икономиката се възстановява с умерени темпове с оглед на засилването на потребителските и бизнес разходите преди планираното увеличение на данъка върху продажбите през април.

"Бизнес инвестициите в основен капитал се покачиха с подобряването на корпоративните печалби", посочиха от банката в изявлението. От друга страна, и "публичните инвестиции продължават да се увеличават". От институцията отчетоха също подобрения при заетостта и доходите, пише WBP Online.

C оглед на подобряващите се условия, банкерите решиха да запазят темпа на нарастване на предлагането на пари при равнище от 60-70 трлн. йени на година. Решението бе в съответствие с пазарния консенсус.

Банката направи лека корекция надолу в очакванията си за растежа, прогнозирайки разширяване с 1,4% през фискалната година 2014 г. По-ранните анализи на експертите от банката предвиждаха покачване на брутния вътрешен продукт с 1,5% спрямо година по-рано. Очакванията за инфлацията пък бяха задържани при равнище от 1,3 на сто.

Агресивната парична политика на ЯЦБ от април 2013 г. насам обезцени покупателната способност на йената спрямо долара с около 11%. Ходът стимулира както износа на местните компании, така и вложенията в капиталовите пазари. Водещият японски бенчмарк Nikkei 225 нарасна с над 40% за календарната 2013 г.

Малко след края на търговията на борсата в Токио йената се движи в относително тесни граници спрямо щатския долар, губейки 0,13 на сто до 104,43.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
fallback