IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бл. Белев: Биткойнът и златото ще се допълват занапред в страхотна симбиоза

Кризата и безотговорното печатане на пари ускоряват нуждата и усвояването на криптовалутата, смята управителят на "Тавекс"

08:45 | 13.01.14 г. 11
<p>
	Благовест Белев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Благовест Белев. Снимка: Личен архив

– Китай е пазар номер едно в света за биткойните. Местните власти обаче вече стартираха репресивните си мерки. Възможно ли е едно пълно заклеймяване на дигиталните парични средства там да срине целия пазар?

Китайските власти изглеждат доста объркани по отношение на криптовалутите и това е разбираемо. В случай, че това е най-обещаващата тенденция в сферата на финансите, никоя държава не би искала да отреже достъпа на гражданите си до нея.

В същото време това може да коства на правителството загуба на контрола върху парите, поне на теория. Сайтовете за биткойн обмяна вече се опитват да заобиколят ограниченият за внасяне на пари чрез продажба на ваучери. Както видяхме, реакцията на Китай временно срина цената на биткойна наполовина, но голяма част от загубите вече са възстановени. Очевидно е че властите там са притеснени, но не вярвам да ограничат своите граждани от покупка и притежаване на крипто валути. Не трябва да забравяме, че китайското правителство открито подкрепя частните инвестиции в злато.

– Предимствата на биткойна са многобройни. Като започнем от ниското или дори нулево ниво на разходите и стигнем до скоростта. Едва ли обаче това парично средство е напълно съвършено. Можем ли да откроим някакви минуси?

Да, разбира се, минуси има много, но почти всички са преодолими. Биткойн привлича огромна част от младите предприемачи навсякъде по света. От Аржентина до Япония, голяма част от най-способните хора от IT сферата започват проекти свързани с биткойн. Тази сериозна предприемаческа вълна ще елиминира всички пречки пред биткойна и ще го направят изключително лесен и безопасен за употреба, дори от хора без компютърни познания и достъп до интернет.

За сега част от биткойн проблемите са в областта на сигурността, обмяната за книжни валути, търговците, които го приемат за разплащане, държавните регулации, и общата сложност на употребата която плаши хората със слаби компютърни умения.

Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 52 rate down comment 10
Батя
преди 10 години
Хм, тия от Тавекс не ги ли е малко срам?При 1500-1600 долара при златото помня че даваха пак едни оптимистични интервюта. Колко ли хора изгориха от тогава да си набутат парите в това дърво!?Само БФБ! ...поне следващите 2-3 г. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още