IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бл. Белев: Биткойнът и златото ще се допълват занапред в страхотна симбиоза

Кризата и безотговорното печатане на пари ускоряват нуждата и усвояването на криптовалутата, смята управителят на "Тавекс"

08:45 | 13.01.14 г. 11
<p>
	Благовест Белев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Благовест Белев. Снимка: Личен архив

– Китай е пазар номер едно в света за биткойните. Местните власти обаче вече стартираха репресивните си мерки. Възможно ли е едно пълно заклеймяване на дигиталните парични средства там да срине целия пазар?

Китайските власти изглеждат доста объркани по отношение на криптовалутите и това е разбираемо. В случай, че това е най-обещаващата тенденция в сферата на финансите, никоя държава не би искала да отреже достъпа на гражданите си до нея.

В същото време това може да коства на правителството загуба на контрола върху парите, поне на теория. Сайтовете за биткойн обмяна вече се опитват да заобиколят ограниченият за внасяне на пари чрез продажба на ваучери. Както видяхме, реакцията на Китай временно срина цената на биткойна наполовина, но голяма част от загубите вече са възстановени. Очевидно е че властите там са притеснени, но не вярвам да ограничат своите граждани от покупка и притежаване на крипто валути. Не трябва да забравяме, че китайското правителство открито подкрепя частните инвестиции в злато.

– Предимствата на биткойна са многобройни. Като започнем от ниското или дори нулево ниво на разходите и стигнем до скоростта. Едва ли обаче това парично средство е напълно съвършено. Можем ли да откроим някакви минуси?

Да, разбира се, минуси има много, но почти всички са преодолими. Биткойн привлича огромна част от младите предприемачи навсякъде по света. От Аржентина до Япония, голяма част от най-способните хора от IT сферата започват проекти свързани с биткойн. Тази сериозна предприемаческа вълна ще елиминира всички пречки пред биткойна и ще го направят изключително лесен и безопасен за употреба, дори от хора без компютърни познания и достъп до интернет.

За сега част от биткойн проблемите са в областта на сигурността, обмяната за книжни валути, търговците, които го приемат за разплащане, държавните регулации, и общата сложност на употребата която плаши хората със слаби компютърни умения.

Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 36 rate down comment 1
simo.smo
преди 10 години
Това нямам идея от къде го измисли: "...статията се навяват някакви предположения, че едва ли не всеки може да почне да копае и ще цъфне и ще върже в последствие."В статията не видях никъде да се споменава копане, все едно нещо друго си чел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 40 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Това, че всеки който започне производство ще цъфне и ще върже просто не е вярно, нито пък се премълчава. Всеки който решава да инвестира в "производство"следва да се запознае с рисковете, които носи това. ТЕ НЕ СА СКРИТИ ! Същото важи и за търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 6
fps
преди 10 години
И нека прането на пари започне сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 5
fps
преди 10 години
И нека прането на пари започне сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 1
Trustcrusher
преди 10 години
Търговията изобщо не съм я обсъждал. Наясно съм, че можеш да купуваш и продаваш. Поста ми засяга единствено "производството" на валутата, тъй като от статията се навяват някакви предположения, че едва ли не всеки може да почне да копае и ще цъфне и ще върже в последствие. Колкото до търговията - който иска, нека рискува. За мен в случая възможната печалба не покрива риска. А това с УНСС не разбрах откъде изскочи...аз нямам нищо общо с това заведение, но и да имах, не виждам връзката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Индианец, изобщо не си гледал какво можеш да си купиш с биткойн, ами говориш наизуст. Злато поне на 3 места се продава. Ако толкова държиш и аз мога да ти продам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 9
abdul
преди 10 години
Тръсти, нека позная... Унсс ? Знаеш ли какво всъщност е "майнване" изобщо?За да търгуваш с биткойн не е необходимо да майнваш... Което впрочем е една от многобройните разлики с "онези" пирамиди, за които всички знаем добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 7
Trustcrusher
преди 10 години
Интересното също е, че като толкова го хвалят Биткоина, никой не споменава каква безумна пирамида е цялата работа. 1. За да започне човек да "копае" му е необходимо да си закупи доста скъп хардуеър.2. На всеки 2 седмици, ако не се лъжа, "производителността" на всеки "миньор" пада драстично. С други думи сумата биткоини, които могат да се изкопаят за определено време е безкрайно намаляваща редица. С две думи - вероятността за току що включил се в системата човек дори да си изплати разходите за хардуеъра са твърде минимални, да не говорим за печалба. Който го е измислил това и вероятно първите 100-ина участници вероятно са натрупали суми, но нека хората не се лъжат по това, че 1 биткоин е 1000 долара, значи лесно можем да забогатеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 57 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
Кога ще можем да купим някоя друга унция злато и сребро директно срещу биткойн ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 10
MZ/X
преди 10 години
Няма да се учудя ако Тавекс скоро предложи инвестиция в Биткойн на всички, които се страхуват да не им изгорят левчетата или еврото :) Съгласен съм обаче, че златото и биткойна са подобни продукти! Цената и на двете се движи основно от страха и алчността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още