fallback

Японската централна банка запази гъвкавата си политика

Покачването на данъка върху продажбите ще засегне търсенето, което ще доведе до необходимост от още стимули, посочи институцията

09:58 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японската централна банка (ЯЦБ) очаквано реши да запази текущия курс на монетарната си политика, след като икономиката на островната страна започна да показва известни признаци на възстановяване, предава WBP Online.

Япония разхлаби драстично паричната си политика след идването на власт на кабинета на Шиндзо Абе. Сред основните предизборни обещания на настоящия премиер бе излизането от 15-годишния дефлационен курс, в който изпадна японската икономика.

Въпреки че запази гъвкавата си политика ЯЦБ предупреди, че планираното увеличение на данъка върху продажбите през април ще навреди на търсенето. Това от своя страна вероятно ще доведе до необходимостта от допълнително стимулиране.

"Що се отнася до прогнозите, очаква се японската икономика да продължи умереното си възстановяване, но тя ще бъде засегната от увеличението на данъка и последващия спад в търсенето", се посочва в официалното изявление на банката.

На 1 октомври Шиндзо Абе потвърди ангажимента на страната да увеличи налога върху продажбите до 8 на сто през април 2014 г. и до 10 на сто през октомври 2015 г. Целта е Япония постепенно да започне да изчиства дълговото си бреме.

Правителството планира да смекчи удара от покачването на данъка, инжектирайки свежа ликвидност на стойност 5,5 трлн. йени.

От банката посочиха, че гъвкавата парична политика е довела до нарастване на износа, а оттам и на ръст на корпоративните печалби и инвестиционните равнища.

Междувременно японската йена продължава да губи позиции спрямо зелените пари, поевтинявайки до ниво от 104,47 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
fallback