fallback

Икономиката на Ирландия ускорява растежа

През третото тримесечие БВП се е разширил с 1,5% спрямо второто и с 1,7% на годишна база

16:47 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Ирландия е ускорила растежа през третото тримесечие, след като излезе от рецесията през второто, сочат данните на статистическата служба на страната, цитирани от The Wall Street Journal.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е разширил с 1,5% спрямо предходния тримесечен период и с 1,7% на годишна база, след като през второто тримесечие записа повишение от 0,4% спрямо първото и се понижи с 1,2% на годишна база.

Потребителските разходи са нараснали с 0,9% в периода юли-септември заради новата система за регистрация на автомобили, която насърчи и продажбите. Бизнес инвестициите обаче дават повече поводи за радост на правителството – ръстът им достига 10,9 на сто през тримесечието.

„Засилените чужди инвестиции и подобряването на строителната активност предвещават, че възстановяването ще продължи и през 2014 г.“, коментира Раян МакГрат от Cantor Fitzgerald Ireland в Дъблин.

Слабостта на износа през тримесечието в голяма степен отразява спада в производството на лекарства, допълва Конан МакКойл, главен икономист в Davy Stockbrokers. Той обаче прогнозира, че догодина икономиката на страната ще се разшири с 2,5%.

Ирландия излезе от спасителната програма на 15 декември. Правителството е оптимистично за икономическата експанзия през следващата година и се отказа да тегли заеми, които да стоят като буфер срещу евентуални сътресения.

Редица анализатори и независими организации също очакват, че ирландската икономика ще продължи да се разширява. Някои от прогнозите са за до 3% ръст на БВП през следващата година.

Въпреки това обаче икономиката остава крехка, а банковата система също е изправена пред рискове. Възможно е кредиторите в Ирландия да имат допълнителна нужда от капиталови инжекции, тъй като проблемът с „лошите“ кредити се задълбочава.

Безработицата достигна пикови равнища от над 15% през миналата година, но все още е доста висока – 12,5%. Публичният дълг на страната надвишава 120% и очакванията са за се задържи около това равнище през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 07.09.22 г.
fallback