fallback

САЩ отчете трети пореден спад на цените на производител през ноември

За последно индексът на цените на производител се смъкна в три поредни месеца в края на 2012 г.

16:44 | 13.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на производител в САЩ отчетоха спад за трети пореден месец през ноември въпреки сигналите за възможна стабилизация на годишна база.

Данните на Министерството на труда на САЩ показaxa, че индексът на цените на производител е отстъпил с 0,1% през миналия месец след спада от 0,2 на сто през октомври и този от 0,1 на сто през септември. За последно измерителят се смъкна в три поредни месеца в края на 2012 г.

Същевременно мярката, измерваща цените на производител без храните и енергията, е нараснала с 0,1%. Докладът за ноември съвпадна с очакванията на всички икономисти, анкетирани от MarketWatch.

Цените на едро на енергийните продукти са отстъпили с 0,4% през ноември след спада с 1,5 на сто през октомври. Пазарните оценки на хранителните стоки на едро пък са останали без изменение през миналия месец след ръста от 0,8% през октомври.

Измерени на годишна база, цените на производител в САЩ са се покачили с 0,7% през ноември в сравнение с ръста с 0,3% през предходния месец, когато бе отчетено най-слабото покачване в последните пет години.

"Въпреки че показателите на растежа в САЩ се подобряват, инфлационният натиск остава много вял", отбеляза експертът от CIBC World Markets Андрю Грантъм.

Анализатори са на мнение, че ниската инфлация ще принуди Федералния резерв да запази размера на стимулите си. Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към централната банка ще се срещне на 17-18 декември, за да определи бъдещето на паричната политика.

Някои наблюдатели дори очакват институцията да увеличи скоростта на закупуваните активи. Други пък смятат, че в началото на 2014 г. под председателството на новия ръководител Джанет Йелън обемът на програмата ще бъде свит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
fallback