fallback

Индустриалното производство в еврозоната с неочакван спад от 1,1%

Резултатът за октомври не оправда пазарните прогнози за ръст от 0,3% на месечна база

12:53 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индустриалното производство в еврозоната е отчело неочакван спад през октомври, показаха последните данни на Евростат, цитирани от WBP Online.

Продукцията в рамките на 17-членния валутен съюз се е смъкнала със сезонно изгладените 1,1% през десетия месец спрямо септември, когато бе публикувано понижение от 0,3%. Анализаторите очакваха измерителя да постигне покачване от 0,3 на сто.

Измерено на годишна база, индустриалното производство в еврозоната се е повишило с 0,2% през отчетния месец в сравнение с ревизирания ръст от 0,2% през септември. Пазарните прогнози бяха за растеж от 1,1 на сто.

Сред страните, за които има налични данни, индустриалното производство е отстъпило в дванадесет и е нараснало в единадесет. Най-големите спадове на месечна база са отчетени в Ирландия (-11,6%), Малта (-7,4%), Холандия (-3,5%) и Швеция (-1,4%). Най-значителни покачвания пък е имало в Литва (2,2%), Дания (1,8%), Чехия и Румъния (по 1,7%).

Производството на енергия е намаляло с 4% в еврозоната и с 2,7% в целия Европейски съюз (ЕС). При дълготрайните потребителски стоки пък е отчетен спад от съответно 2,4% и 1,5 на сто.

Същевременно производството на междинни стоки е нараснало с 0,4% в еврозоната и с 0,5% в ЕС. Данните са изчислени на месечна база.

През миналата седмица стана ясно, че икономическият растеж в еврозоната през третото тримесечие е останал без изменение спрямо предварителната оценка. Брутният вътрешен продукт на 17-членния блок е нараснал със сезонно изгладените 0,1% през трите месеца до края на септември спрямо ръста от 0,3% в предходния период. По този начин публикуваната на 14 ноември първоначална оценка бе потвърдена.

Измерен на годишна база, БВП на еврозоната се е свил с 0,4% през тримесечието, като и тук окончателната оценка съвпадна с предварителните данни, публикувани в средата на ноември. В периода април-юни пък бе отчетено отстъпление от 0,6%.

Няколко часа преди публикуването на данните еврото започна да губи позиции спрямо долара. След представянето на доклда на Евростат единната валута е надолу с 0,10 на сто до 1,3772 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
fallback