fallback

Италия излезе от рецесията с нулев растеж през третото тримесечие

Третата най-голяма икономика в еврозоната прекъсна осемте поредни тримесечия на спадове

13:30 | 10.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Технически Италия излезе от дългата рецесия, в която бе изпаднала. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната спря да се свива. Това показват ревизираните данни на Националния статистически институт на страната Istat.

Растежът на реалния БВП на Италия остава без промяна спрямо второто тримесечие. Той е надолу с 1,8% в сравнение с третото тримесечие на 2012 г., пише MarketWatch.

Ревизираните данни показват, че страната е излязла от най-дългата си рецесия, продължила осем поредни тримесечия. Може би и правителството ще се окаже право, че БВП на Италия ще се свие с 1,8% през 2013 г.

По-добрите данни се дължат на увеличените запаси. Това е знак, че компаниите са уверени, че ще реализират произведените стоки, въпреки че местните купувачи няма да допринесат много за това.

Измерен по производствения метод и разходи за крайно използване, италианският БВП се покачи заради запасите, въпреки че инвестициите в дълготрайни активи се понижиха с 0,6% спрямо предходните три месеца и въпреки че вътрешното потребление се сви с 0,2 на сто.

„Твърде рано е да говорим, че рецесията е приключила“, коментират експертите от Istat.

В периода юли-септември селското стопанство се сви с 1,6%, докато секторите на услугите и на строителството останаха без промяна. Производственият сектор, при който ефектът на запасите е по-осезаем, се разшири с 0,2%.

Данните на Istat разкриха още, че през октомври промишленото производство е нараснало с повече от очакваното. През десетия месец на сезонно изгладена база промишленият сектор напредва с 0,5% спрямо септември. Анализаторите чакаха ръст от 0,3% за месеца.

Производството на потребителски стоки нарасна с 0,8% на месечна база. Производството на стоки за междинно потребление пък скочи с 0,6% за месеца, а това на стоки с капиталово предназначение се увеличи с 0,5%. Производството на енергия се свива с 0,9%.

Изгладено с броя на работните дни за месеца, през октомври италианското промишлено производство е намаляло с 0,5% на годишна база. По този начин то се понижава за 26-и пореден месец.

Спадът на годишна база обаче е много по-малък спрямо този през септември. Тогава ревизираният показател регистрира спад от 2,9% за година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
fallback