fallback

Трябва ли ЕЦБ да прибегне до количествени улеснения по модела на САЩ?

Европейците имат реален проблем с дефлацията и ЕЦБ не прави нищо по въпроса, смята икономистът Бари Айкенгрийн

15:36 | 06.12.13 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да се бори със заплахата от дефлация с покупки на облигации по модела на САЩ. Това заяви в интервю за местна медия в австралийския град Уелингтън професорът по икономика Бари Айкенгрийн, цитиран от Bloomberg.

"Европейците имат реален проблем с дефлацията и ЕЦБ не прави нищо по въпроса", посочи преподавателят в Калифорнийския университет Бъркли. "Мисля, че те трябва да направят някакво подобие на количествените улеснения в САЩ, които да са съобразени с европейските обстоятелства", добави той.

През вчерашния ден ЕЦБ реши да запази основния си лихвен процент на рекордния минимум от 0,25 сто. След оповестяването на новината президентът на институцията Марио Драги даде пресконференция, в която заяви готовността на банката за още по-решителни действия.

ЕЦБ понижи прогнозната си инфлация за 2014 г. до 1,1 на сто при заложено дългосрочно целево равнище от малко под 2%.

Айкенгрийн припомни, че измерена на годишна база, инфлацията в еврозоната се ускори до 0,7 на сто през октомври. Цените на производител в рамките на валутния блок пък паднаха с 1,4% през този месец спрямо година по-рано.

По думите на професора ЕЦБ трябва да почерпи от положителни опит както на Федералния резерв на САЩ, така и на Английската централна банка.

"Нека инжектират пари в банките, което ще ги стимулира да отпускат заеми. Това може да направи разликата", отбеляза икономистът.

Според Айкенгрийн повечето прогнози за развитието на европейската икономика са твърде оптимистични.

"Европейците оставиха тежката финансова криза зад себе си. Въпреки това те ще ​продължат да имат проблеми през следващата година", каза той.

"Ще има политическа криза в Гърция, ще има и още проблеми по пътя към постигане на банков съюз. Така че аз мисля, че има прекален оптимизъм за Европа", допълни още Бари Айкенгрийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
fallback