fallback

Австралия запази основната лихва на рекордно ниските 2,5%

Банкерите вероятно смятат, че сa намалили лихвите достатъчно и че въздействието все още не се е усетило, коментира експерт

09:41 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австралийската централна банка запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 2,5% според пазарните очаквания, съобщава CNBC. Въпреки това банкерите отбелязаха, че курсът на австралийския долар е "неудобно висок".

В изявление след последното си заседание за 2013 г. банката заяви, че икономиката се нуждае от по-слаба валута. При положение, че не бъдат взети дългосрочни мерки в тази насока, тенденцията за отслабване на икономическия растеж ще се запази.

По време на късната азиатска сесия "австралиецът" се търгува за 0,9072 щатски долара при дневно отстъпление от 0,37%, достигайки близо едномесечно дъно.

"От известно време централните банкери посочват, че равнището на австралийския долар е твърде високо", каза Шейн Оливър, ръководител на звеното за инвестиционни стратегии в AMP Capital Investors в Сидни.

"Те повтарят коментарите си от преди месец. Вероятно смятат, че сa намалили лихвените проценти достатъчно и че въздействието на последните понижения все още не се е усетило" добави той.

Австралийската централна банка понижи разходите по заеми осем пъти от края на 2011 г. с цел засилване на икономиката, особено в секторите, които не са свързани с добив и минно дело.

През последните години австралийската икономика е една от най-стабилните сред развитите страни, подкрепена от силното търсене на местни ресурси в Китай. Въпреки това през настоящата година данните не са особено обнадеждаващи, отчасти поради забавянето на растежа на китайската икономика.

Анализатори отчитат, че има някои положителни признаци за икономическите перспективи. Изнесените по-рано във вторник данни показаха, че австралийски продажби на дребно са нараснали с 0,5 на сто през октомври на месечна база, надхвърляйки пазарните очаквания.

"Може да отбележим, че има светлината в края на тунела. Продажбите на дребно днес са доста добри след шестте месеца на минимален или нулев растеж, което е добър знак. Австралийските централни банкери се чувстват удобно в момента", заяви Оливър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 05.09.22 г.
fallback