fallback

Курода: Япония ще изпълни целта си за инфлация от 2%

Основната несигурност идва от водещите търговски партньори на страната, заяви гуверньорът на ЯЦБ

11:18 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода заяви, че не вижда пречки пред страната да постигне целевата си инфлация от 2%, съобщава Ройтерс. По думите му планът ще бъде изпълнен въпреки рисковете, породени от очаквания слаб глобален икономически растеж.

Курода изрази готовността на банката да запази своята ултра-гъвкава монетарна политика толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне устойчивата инфлационна цел.

Лидерът на японската банка е изправен пред угрозата от разрив сред деветчленния съвет на институцията. В последните седмици част от банкерите изразиха съмнения относно правотата на прогнозите на ЯЦБ.

Същевременно много експерти също се съмняват, че централната банка може да достигне своята целева инфлация толкова скоро.

Описвайки инфлация от 2 на сто като "глобален стандарт", възприет от повечето големи централни банки, Курода пренебрегна тезата, че равнището е твърде амбициозно за страната. По-рано тази година Япония излезе от близо 15-годишния дефлационен курс, който постави под значителен натиск потребителските разходи.

"Не смятам, че постигането на инфлация от 2% ще се превърне в трудност", заяви Курода по време на пресконференция в Нагоя. "Не виждам нужда и нямам план за промяна на целта", добави още той.

Коментарите на гуверньора на ЯЦБ дойдоха, след като последните правителствени данни показаха ръст от 1,5 на сто на разходите за съоръжения и машини на японските компании в периода юли-септември. Забавянето на годишния темп на растеж хвърли някои съмнения относно стабилността на капиталовите разходи, които са от ключово значение за поддържане на икономическия растеж.

Според Курода тенденцията при капиталовите разходи ще бъде възходяща. Въпреки това той предупреди, че несигурността у водещите търговски партньори на страната е сред основните рискове за постигане на целевата инфлация.

"Разбира се, ние сме готови да за корекция на паричната политика, ако възходящите или низходящи рискове се материализират", посочи гуверньорът на ЯЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
fallback