fallback

Еврото се приближи до 5-годишен връх спрямо йената

Японските пари бяха подложени на силни разпродажби след повишените очаквания, че ЯЦБ ще осъществи нови мерки за стимулиране

09:31 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврото приключи седмицата в близост до едномесечен максимум спрямо долара и петгодишен връх спрямо йената. Данните показаха, че годишният темп на инфлация в еврозоната е нараснал повече от очакваното през ноември, облекчавайки опасения за по-нататъшни намаления на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Евростат обяви, че годишният темп на инфлация на потребителските цени е нараснал с 0,9% през ноември, нараствайки от четиригодишното дъно от 0,7% през октомври. Икономистите прогнозираха ръст от 0,8 на сто.

Друг доклад показа, че нивото на безработицата в еврозоната е спаднало до 12,1 % през октомври, което е понижение от отчетените 12,2% през септември. Въпреки това процентът на безработицата сред младите хора в региона нарасна до рекордно ниво от 24,4 на сто през десетия месец.

EUR/USD затвори петъчната сесия при 1,3591. На седмична база двойката придоби 0,42%.

Еврото затвори седмицата с ръст от 1,46% спрямо йената, като EUR/JPY достигна 139,21 – най-високото ниво от юни 2009 г.

Йената остана под силен натиск след повишените очаквания, че централната банка на Япония ще осъществи нови мерки за стимулиране, за да постигне целевата си инфлация от 2% до 2015 г.

В сряда членът на борда на Японската централна банка Саюри Шираи изрази съмнения относно това дали целевата инфлацията може да бъде постигната поради продължаващите рискове за растежа. По думите му банката е отворена за предприемане на допълнителни мерки, ако растежът се забави.

Доларът удари шестмесечен връх от 102,61 спрямо японските пари – най-високото равнище от 23 май. За седмицата двойката добави 1,06%, постигайки петата си поредна седмица на растеж.

Междувременно британският паунд нарасна до 27-месечен връх спрямо долара и до петгодишен връх в сравнение с йената. Ръстът на лирата дойде, след като Английската централна банка обяви плановете си да преустанови стимулите за жилищния пазар в Обединеното кралство.

GBP/USD нарасна до 1,6383 – най-високото ниво от края на август 2011 г., преди да приключи сесията на ниво от 1,6367. Двойката завърши седмицата с печалба от 1,24%.

Лирата приключи седмицата с ръст от 2,32% спрямо йената, като GBP/JPY достигна 167,74 – най-високото ниво от октомври 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
fallback