fallback

Икономиката на Великобритания се е разширила с 0,8% през третото тримесечие

Вътрешното търсене, бумът на жилищното строителство и ръстът на бизнес инвестициите са компенсирали свиването на износа

13:01 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Британската статистическа служба потвърди, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,8% през третото тримесечие, предаде Bloomberg.

Темповете на ръст на бизнес инвестициите и на жилищното строителство са спомогнали за преодоляването на спада на износа, сочат данните.

Икономическият растеж на Острова се определя от по-благоприятните вътрешни фактори, тъй като основният търговски партньор на страната – еврозоната, все още не успява да постигне устойчиво възстановяване.

Бизнес инвестициите са нараснали с 1,4% през миналото тримесечие, като най-съществен ръст са отбелязали инвестициите в ново транспортно оборудване. Същевременно съживеното търсене на пазара на имоти е спомогнало за ръст на инвестициите в жилища с 5,9% за периода.

Потребителските разходи са нараснали с 0,8% за периода юли-септември, което е ръст за осмо поредно тримесечие. Правителствените разходи са се повишили с 0,5 на сто, а вносът – с 0,4%. Износът се е свил с 2,4%.

Данните потвърждават, че секторът на услугите във Великобритания се е разширил с 0,7 на сто през третото тримесечие спрямо второто. Ръстът при производствения сектор също не е ревизиран и остава 0,6%. Строителният сектор обаче се е разширил с 1,7%, а не с 2,5%, както беше обявено в предварителната оценка на БВП.

Този месец британската централна банка повиши очакванията си за растежа и коригира прогнозата си за времето, необходимо за спадане на безработицата до 7% - границата, която ръководството на институцията определи като ключова за евентуално повишаване на основната лихва.

Управителят на Bank of England Марк Карни потвърди намеренията на институцията да не бърза с решението за повишаване на основната лихва заради нестабилността на икономиката.

„Икономиката ще продължи да расте устойчиво и през четвъртото тримесечие, като имаме предвид резултатите от последните проучвания сред бизнеса. Компаниите дават сигнал, че имат желание да инвестират паричните си резерви, а и паундът е все още сравнително слаб. Изглежда, че възстановяването ще стане по-устойчиво“, коментира Самюъл Туумс, икономист от Capital Economics в Лондон.

Повече може да научите от коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
fallback