fallback

ПЧИ в Китай с ръст от 5,8% за десетмесечието

Макар и с малък дял в капиталовите потоци чуждите инвестиции са показател за здравето на индустриално ориентираната китайска икономика

09:26 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Китай ca нараснали с 5,8% през първите десет месеца на 2013 г. на годишна база, подчертавайки съживяващия се интерес на глобалните инвеститори към втората най-голяма икономика в света.

Данните на китайското министерство на търговията показаха, че азиатската страна е привлякла 97 млрд. долара ПЧИ за периода януари-октомври, пише Ройтерс.

ПЧИ в Китай от десетте топ азиатски икономики, в това число Хонконг, Япония и Сингапур, са се покачили със 7,2% до 83,6 млрд. долара за десетте месеца.

"Виждаме, че чуждестранните инвестиции от страна на азиатските страни, Европейския съюз (ЕС) и САЩ запазват сравнително бързия си растеж през първите десет месеца", съобщи говорителят на търговското министерство Шън Данян по време на редовния месечен брифинг на ведомството.

Инвестициите от ЕС са нараснали с 22,3% на годишна база, докато постъпленията от САЩ са се покачили с 12,4%.

ПЧИ е важен показател за здравето на всяка една икономика, като това важи с особена сила за индустриално ориентирания Китай. Въпреки всичко индикаторът има несъществен принос за цялостните капиталовите потоци в сравнение с износа, които достигна 2 трлн. долара през 2012 г.

Притокът на ПЧИ в Китай поддържа стабилен растеж, откакто страната се присъедини към Световната търговска организация през 2001 г. Входящите потоци достигнаха рекордното ниво от 116 млрд. долара през 2011 г., докато през 2012 г. се смъкнаха леко до 111,7 млрд. долара.

От търговското министерство на Китай обявиха също така очакванията си, че ПЧИ за цялата 2013 г. ще достигнат равнище, подобно на това година по-рано.

Чуждестранните инвестиции в сектора на услугите на Китай са нараснали с 13,9% до 49,8 млрд. долара, докато паричните потоци в производствения сектор са спаднали с 5,3% до 38,30 млрд. долара.

Същевременно изходящи преки инвестиции на Китай от нефинансови предприятия в периода януари-октомври са достигнали 69,50 млрд. долара, или с 20 на сто повече спрямо година по-рано.

Според данните на министерството около 90 на сто от общите изходящи инвестиции са разпределени в пет индустрии: търговски услуги, минно дело, търговия на едро и дребно, производство и строителство.

Външните инвестиции на Китай в сектора на недвижимите имоти са нараснали с 95% до 1,7 млрд. долара, докато инвестиционните потоци в строителството са се покачили с впечатляващите 426% до 5,1 млрд. долара.

Въпреки стабилния ръст в инвестициите говорителят на ведомството запази предпазливост в изказването си, позовавайки се на някои неблагоприятни фактори, като несигурното търсене, нарастването на разходите за труд и околна среда, както и поскъпването на китайската валута.

"Износът на Китай ще продължи да се сблъсква с трудности от много аспекти през останалата част от годината, както и в относително по-дълъг период от време", отбеляза Шен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
fallback