fallback

Слабите данни от САЩ натиснаха надолу долара

Печалбите на еврото бяха ограничени след отчетения минимален растеж през третото тримесечие

09:20 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският долар отстъпи до едноседмично дъно спрямо еврото и йената в петък след публикуването на по-слабите от очакваното данни за производството в САЩ през октомври. Понижението дойде само ден след изслушването пред Сената на кандидата за нов председател на Федералния резерв Джанет Йелън.

Зелените пари се смъкнаха от достигнатия в четвъртък двумесечен връх спрямо йената. USD/JPY затвори петъчната сесия при 100,19 след ръста до 100,42 ден по-рано. На седмична база двойката спечели 1,04%, постигайки третата си поредна седмица на растеж.

EUR/USD приключи петъчната сесия при 1,3497, добавяйки 0,29% за деня. По този начин двойката увеличи седмичните си печалби до 0,66%.

Британската лира поскъпна спрямо долара в петък. GBP/USD се установи на ниво от 1,6120, покачвайки се с 0,35 на сто за деня. За седмицата двойката придоби 0,84%​​.

Американската валута изгуби позиции, след като индустриалното производство в САЩ спадна с 0,1% през октомври след ръста с 0,7% месец по-рано. Предварителните очаквания бяха за покачване с 0,2 на сто.

Данните дойдоха ден, след като очакваният нов председател на Фед Джанет Йелън защити програмата за количествени улеснения на банката. По думите ѝ 85-милиардните месечни стимули ще останат в сила поне до началото на следващата година .

Според Йелън за Фед е "наложително" да направи всичко по силите си, за да гарантира стабилното възстановяване. Тя все пак заяви, че количествените улеснения няма да продължат безкрайно, но краят зависи от икономическите показатели.

Печалбите на еврото бяха ограничени, след като публикуваните в четвъртък данни охладиха оптимизма на Стария континент.

Брутният вътрешен продукт на валутния блок се разшири с 0,1% през трите месеца до края на септември след покачването с 0,3% през второто тримесечие. Икономистите очакваха ръст от 0,2%.

Еврото приключи седмицата с ръст от 1,71% спрямо йената, като EUR/JPY се установи на ниво от 135,22.

Йената остана под натиск, след като японския финансов министър Таро Асо заяви в четвъртък, че е важно да се продължи с намесата на валутния пазар, за да се гарантира стабилността на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
fallback