fallback

Данните за заетостта тласнаха долара към растеж

Еврото се потопи след неочакваното понижение на основната лихва от страна на ЕЦБ

08:51 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Доларът подобри позициите си спрямо останалите основни валути в петък, след като по-добрите от прогнозираното данни за заетостта в САЩ през октомври подхраниха очакванията, че Федералният резерв може да ограничи покупките си на облигации още през декември.

Икономиката на САЩ е добавила 204 000 работни места през октомври, показаха данните на Министерството на труда. Резултатът нахвърли пазарните прогнози за ръст от 125 000. Същевременно обаче равнището на безработица се покачи до 7,3% от близо 5-годишното дъно от 7,2% месец по-рано.

Данните дойдоха ден, след като стана ясно, че икономиката на САЩ е нараснала с годишен темп от 2,8% през трите месеца до края на септември, надхвърляйки значително очакванията за ръст от 2 на сто.

Щатският долар подобри позициите си спрямо йената, като USD/JPY напредна с 1,01% до 99,07. На седмична база двойката добави 0,46%, постигайки втора поредна седмица на растеж.

Американските пари поскъпнаха и спрямо британската лира. GBP/USD приключи петъчната сесия при 1,6012, отстъпвайки с 0,51% за деня. На седмична база двойката се изкачи с 0,26 на сто.

EUR/USD затвори при 1,3364, смъквайки се с 1,12% за седмицата.

Единната валута беше подложена на масирани разпродажби, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) неочаквано намали основния лихвен процент до 0,25% в четвъртък. Решението дойде, след като данните показаха, че годишният темп на инфлация в еврозоната е паднал до близо 4-годишно дъно от 0,7 % през октомври.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги отново подчерта, че разходите по заемите в еврозоната ще останат на сегашните нива или по-ниски до подобряване на условията в рамките на валутния блок.

Нагласите спрямо еврото бяха ударени и от понижението на рейтинга на втората по сила икономика в Европа – Франция, от страна на кредитната агенция S&P. Експертите предупредиха, че досегашните икономически реформи не са достатъчни за повишаване на растежа.

EUR/JPY се установи на ниво от 132,41 в петък спрямо 3-седмичното дъно от 131,20 ден по-рано. На седмична база двойката изгуби 0,67%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 31.08.22 г.
fallback