fallback

Германия отчете рекорден търговски излишък през септември

Износът на страната ускорява растежа, докато вносът записва неочакван спад през месеца

10:59 | 08.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Търговският излишък на Германия през септември се е разширил до ново рекордно високо равнище заради ускореното засилване на износа, предаде Ройтерс.

Търговският излишък, с отчитане на сезонните фактори, е нараснал до 18,8 млрд. евро през септември от ревизираните 15,8 млрд. евро през август. Консенсусната прогноза на анкетирани от информационната агенция икономисти беше за лек спад на търговския излишък до 15,5 млрд. евро.

Предишният рекорд е отчетен през септември 2007 г. - 18,7 млрд. евро, отбелязва информационната агенция.

През септември износът е нараснал с 1,7% на месечна база след корекция със сезонните фактори, сочат данните на Федералната статистическа служба на Германия. Износът се е свил с 1,9%, докато анализатори очакваха да се разшири с 0,6 на сто.

Данните идват в момент, в който международната общност критикува Германия заради зависимостта й от експорта. Вашингтон предупреди Берлин, че трябва повече да насърчава вътрешното търсене, а след това и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу също посочи, че Германия трябва да коригира икономическите дисбаланси, за да не навреди на икономиката на еврозоната, а и на глобалната икономика.

Рекордният търговски излишък вероятно ще налее допълнително масло в огъня. Консервативните политици в страната обаче отхвърлят всякакви критики, макар че и коалиционните партньори в бъдещото германско правителство в момента преговарят за мерки за насърчаване на вътрешното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
fallback