fallback

ЕЦБ понижи основния лихвен процент до 0,25%, еврото пое рязко надолу

Ходът е отговор на последните сигнали, че икономиката на валутния блок забавя възстановяването си

14:50 | 07.11.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,25% в отговор на последните сигнали, че икономиката на валутния блок забавя възстановяването си от най-дългата рецесия в историята.

Понижението на основната лихва изпрати рязко надолу курса на еврото спрямо щатския долар, като EUR/USD губи 1,06% до 1,3371.

Макар че повечето анализатори не прогнозираха изменение на ставката, резкият спад на инфлацията през октомври накара европейските централни банкери да предприемат неочаквания ход.

Данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е достигнала 0,7% на годишна база през десетия месец. Резултатът остана значително под отчетените през септември 1,1%.

По-рано тази седмица Европейската комисия (ЕК) прогнозира инфлацията за цялата 2013 г. да достигне 1,5%. Сходни са и очакванията за 2014 г., докато за 2015 г. се очакват равнище от 1,4 на сто. Заложената от ЕЦБ цел е достигане на ниво "под, но близо до 2%".

За последно ЕЦБ понижи основната си лихва през май. Мярката бе взета с цел стимулиране на икономическата активност, намаляване на безработицата и даване на допълнителен тласък на развитието на затруднените от кризата страни от еврозоната.

През миналата седмица сигнал за запазването на основната лихва отправи членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни. Той отхвърли опасенията за евентуално свиване на ставката, като посочи, че централната банка ще се фокусира върху ликвидността в опит да се справи със силното евро.

Същевременно Английската централна банка (АЦБ) остави без промяна основната си лихва на ниво от 0,5 на сто. Обемът на програмата за покупки на активи пък бе запазен на равнище от 375 млрд. паунда.

Чрез поредното запазване на ставката гуверньорът Марк Карни спази даденото си през август обещание, че банката няма да вдига основния лихвен процент, докато безработицата не слезе до 7%.

АЦБ не е променяла основната лихва от март 2009 г. Обемът на програмата за закупуване на облигации пък остава без изменение от юни 2012 г.

Повече за ситуацията на Стария континент може да научите от материала на Bloomberg!

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени! Само до 9 ноември за участие в конференцията можете да заплатите преференциална цена с остъпка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 10.09.22 г.
fallback