fallback

Еврото поевтинява заради спекулациите, че ЕЦБ ще понижава лихвения процент

В момента пазарът по-скоро търси равновесна точка

11:40 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото потъна до най-ниското си ниво спрямо американския долар и японската йена за последните две седмици на фона на сигналите за икономическо забавяне във валутния блок на Стария континент след спекулациите за скорошно намаляване на основния лихвен процент. В същото време данните за производството от двете страни на Океана вероятно ще се окажат напълно различни. Прогнозата е за свиване във Франция и за ръст в САЩ, което още повече тежи върху моментното представяне на единната валута.

Двойката EUR/USD се търгува в стойностите около 1,3520 в петък. Това е най-ниското ниво за еврото от 17 октомври насам. Най-търгуваната валутна двойка продължава да се отдалечава от рекордните върхове при 1,3834, които формира в края на миналата седмица. Само в рамките на изминалия ден еврото потъна с 1,11%. Подобно интрадневно пропадане имаше за последно през месец юни на 2012 г.

В САЩ индексът на производствената активност за октомври вероятно ще запази добрата тенденция от последните месеци и ще остане над критичното ниво от 50 пункта, което е индикатор за растеж. Данните за септември показаха 56,2 пункта, което беше най-доброто месечно представяне за производствения сектор от април 2011 г. насам.

В Европа индексът, базиран върху поръчките на мениджърите от производствения сектор във Франция, се очаква да се свие до 49,4 пункта за октомври. Това би било най-ниската стойност за последните 4 месеца.

Вчерашните данни от еврозоната показаха, че през октомври инфлацията се е понижила до 0,7% на годишна база от 1,1% за септември. Евростат отчете също, че безработицата в региона е останала на рекордните 12,2% през септември. На тази база се засилиха спекулациите, че Европейската централна банка ще намали скоро основния лихвен процент в еврозоната до 0,25% от сегашните 0,5%.

Очакванията за по-ниска основна лихва натежаха върху представянето на еврото и в същото време засилиха корекцията на американския долар, който беше изпаднал в нокдаун през последните седмици. В момента пазарът по-скоро търси равновесна точка, а за цялостно обръщане на дългосрочни евров тренд все още е рано да се говори.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Нивата около 1,3830 се оказаха повратна точка за възходящия тренд при двойката. Точно там бе разположена правата, начертана по върховете от месец март насам. Опитите на щатския долар за по-дълбока корекция се засилват след пробива на 1,3700 и 1,3600.

Следващите ключови подкрепи, в които щатската валута ще трябва да се справи, са разположени в зоните около 1,3515 и 1,3475.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 17.08.22 г.
fallback