fallback

Глобалното потребителско доверие отчете подобрение през третото тримесечие

В нововъзникващите пазарни икономики в Азиатско-тихоокеанския регион обаче се наблюдава спад

10:48 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Докато потребителското доверие в развития свят, като САЩ и Европа, постепенно се покачва, то в нововъзникващите пазарни икономики в Азиатско-тихоокеанския регион се наблюдава спад. Това показват данните от най-новото глобално проучване на потребителските нагласи, цитирано от CNBC.

Тримесечното проучване, извършено oт информационната компания Nielsen, измерва местните перспективи за работа, личните финанси и намеренията за разходите. Проучването показва подобрение на потребителското доверие в развитите пазари и "запазване на стабилност" в повечето развиващи се икономики.

Глобалният индекс на потребителското доверие достига 94 пункта през третото тримесечие – с два пункта повече спрямо същия период година по-рано, но без изменение спрямо предходното тримесечие.

В Европа индексът нарасна с три пункта до 74 пункта, постигайки най-големият тримесечен ръст от периода януари-март 2010 г. В САЩ пък потребителското доверие удари най-високото си ниво от третото тримесечие на 2007 г.

Изследването е проведено онлайн и обхваща повече от 30 000 анкетирани в 60 страни. Данните показват, че плановете за закупуване на нови дрехи, покачване на разходите за почивки и подобрения на дома са нараснали с по 5 процентни пункта в периода юли-септември.

От Nielsen все пак признаха, че резултатите обхващат само анкетираните през интернет потребители и не могат да бъдат възприемани като меродавни за цялото население.

Най-голям скок в потребителското доверие е отчетен в Португалия, въпреки че като цяло измерителят в обхванатата от тежка икономическа криза в последните години страна продължава да отстъпва в сравнение с другите европейски икономики. Най-изразен пък е спадът в Украйна.

Във Великобритания пък броят на потребителите, които смятат, че страната не е в рецесия достигна най-високото си равнище от 5,5 години насам.

На фона на изразеното завръщащо се доверие в развития свят значително по-ниски подобрения се наблюдават в Латинска Америка, Близкия Изток и Африка.

Спад е отчетен в Азиатско-тихоокеанския регион. Според експертите от Nielsen резултатът отразява напрежението в развиващите се пазари в региона през август и септември, когато бе направена анкетата.

По това време Азиатско-тихоокеанските икономики бяха попарени от очакванията Федералният резерв на САЩ да свие мащабните си стимули. Това доведе до значителен отлив на капитали, които бяха пренасочени към други части на света.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
fallback