fallback

"Абеномиката" продължава да стимулира търговията на дребно в Япония

Продажбите на дребно са нараснали с 3,1% на годишна база през деветия месец

10:31 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговията на дребно в Япония получи нов тласък през септември, след като потребителите увеличиха отново покупките си, пише WBP Online. Новината подхрани надеждите за успешно развитие на политиките на министър-председателя Шиндзо Абе, известни като "Абеномика".

Продажбите на дребно в третата по сила икономика в света са нараснали с 3,1% на годишна база през деветия месец, сочат данните на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Покачването бе значително спрямо ръста от 1,1 на сто през август.

Резултатът за септември надхвърли очакванията на пазара за ръст от 1,8 на сто.

Публикуваните от японската национална статистика данни показаха още, че разходите на домакинствата през миналия месец са скочили с 3,7% спрямо същия период преди година след спада от 1,6% през август. Анализаторите очакваха ръст на разходите на домакинствата с 0,7 на сто.

Ръстът в нивата на потребление бе възприет от пазарите като поредния сигнал, че нетрадиционните правителствени мерки за стимулиране на икономика дават резултат.

Правителството на Шиндзо Абе встъпи в длъжност с намерението да преустанови продължилата близо 15 години дефлация в страната. За целта управляващите реализираха серия от мерки по обезценяване на националната валута, с което бе даден значителен тласък на експорта.

Публикуваните в петък данни от базираната в Токио национална статистика показаха, че потребителските цени са нараснали с 1,1% на годишна база през септември. Ако се изключат обаче волатилните пазарни стойности на пресните плодове и енергийните продукти, то инфлацията е отчела нулев растеж.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 07.09.22 г.
fallback