fallback

Канадската централна банка запази основната си лихва

Институцията понижи очакванията си за икономическия растеж на страната през настоящата година

20:13 | 23.10.13 г.

Канадската централна банка (КЦБ) запази основния си лихвен процент на рекорд ниското ниво от 1 на сто, съобщава WBP.

Решението не изненада анализаторите, които очакваха централните банкери да подходят предпазливо на фона на слабия икономически растеж и фискални проблеми в САЩ.

Освен запазването на текущите лихвени нива КЦБ понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната през настоящата година. Темпът на растеж за 2013 г. бе смъкнат с 0,2 процентни пункта до 1,6%, докато равнищата за 2014 и 2015 г. останаха на ниво от съответно 2,3% и 2,6 на сто.

Канадските централни банкери аргументираха решението си с фискалните проблеми в САЩ, които по думи им ще намалят растежа на Канада през четвъртото тримесечие.

Централната банка понижи и краткосрочните си прогнози за растежа през третото тримесечие до 1,8%, а за четвъртото – до 2,3 на сто. В доклад от юли институцията прогнозира разширения от съответно 3,8% и 2,5% за третото и четвъртото тримесечие.

"Блокитането на американското правителство ще повлияе на перспективите за икономически растеж, но темпът няма да бъде засегнат чувствително", заяви икономистът от CIBC World Markets Емануела Ененахор. "Фискалната ситуация в САЩ е важна, но тя няма да има никакво реално въздействие върху политическите решения, освен ако не се получи огромна изненада в посока нагоре или надолу", добави още тя.

Проблемите в САЩ до някаква степен бяха компенсирани от положителните сигнали от други части на света. Сред добрите индикатори са изненадващото възстановяване в Европа, данните от Китай и оптимистичния икономически растеж в Япония.

Очакванията на канадските централни банкери са световната икономика да нарасне с 2,8% през 2013 г., с 3,4% през 2014 г. и с 3,6% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 05.09.22 г.
fallback