fallback

Китай сключи валутен суоп с ЕЦБ за 45 млрд. евро

Сделката е последната от поредица, която Китай осъществи с други държави, за да насърчи използването на юана

16:16 | 10.10.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай ускорява плановете си за интернационализиране на своята валута, след като сключи споразумение за замяна на евро срещу юани с ЕЦБ в сделка, която ще бъде втората по големина с подобен хаактер, съобщава Ройтерс. Двустранното суоп споразумение между ЕЦБ и Народната банка на Китай е с продължителност три години и има максимален размер от 350 млрд. юана, или 45 млрд. евро.  Сделката е последната от поредица, която Китай осъществи с други държави, за да насърчи използването на юана в глобалните търговски и финансови транзакции, с крайната цел да съперничи на долара като световна резервна валута. Валутният суоп осигурява на централните банки и допълнителна ликвидност във времена на затегнати финанси, коментира Луис Куияс, икономист на RBS в Хонконг.

Сделката с ЕЦБ е втората по големина за китай след суопа с Южна Корея на стойност 360 млрд. юана. Китай има и спорезумение с Хонконг в размер на 400 млрд юана. Като вторият най-голям търговски партньор на Китай Европа е естсестена цел на Пекин за повишавне популярността на юана. Интересът е взаимен от страна на Великобритания и Германия, които искат да бъдат клирингов център на търговията с юани в Европа, предоставяйки печеливши финансови услуги. Юанът в момента е осмата най-търгувана валута в света с пазарен дял от 1,5%, изпреварвайки шведската крона, южнокорейският вон и руската рубла. Сделката между Пекин и ЕЦБ идва, след като френският президент Франсоа Оланд заяви през юни, че Франция работи върху договарянето на валутна суопова линия с Китай.

„Отсега нататък банките в еврозоната ще имат сигурността, от която се нуждаят, за да развиват дейност в юани в дългосрочен план“, приветства споразумението гуверньорът на френската  централна банка Кристиан Ноайе.

Единствено Хонконг не е доволен от сделката, тъй като понастоящем е официален офшорен център за търговия с юани, макар че банки от Тайван и Сингапур също предоставят подобни услуги.

Със статута си на глобален валутен център Лондон изглежда е фаворит за посигане на споразумение с Пекин да бъде европейският офшорен център за търговия с юани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
fallback