fallback

Централната банка на Бразилия повиши основната лихва до 9,5%

Финансовата институция направи това за пети пореден път, с което недвусмислено показа, че няма никакво намерение да се предава в борбата с високата инфлация

09:34 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Бразилия повиши основния лихвен процент за пети пореден път, с което недвусмислено показа, че няма никакво намерение да се предава в борбата с високата инфлация дори и ако най-голямата икономика в Латинска Америка успее да набере скорост.

Финансовата институция на страната вдигна лихвата от 9% до 9,5%, както и очакваха повечето анализатори, анкетирани от Ройтерс миналата седмица, предава CNBC. Няколко икономисти останаха изненадани от решението на банката, защото очакваха лихвата да остане на същото ниво поне до следващото заседание на комитета за парична политика през ноември.

Данните за потребителската инфлация показват, че през септември инфлацията се понижава трети пореден месец и вече е 5,86% на годишна база.

„Централната банка не дава никакви сигнали, че ще спре затягането на паричната политика“, коментира анализаторът от Ativa Corretora Арналдо Курвело. „Най-вероятно и на следващата среща на централните банкери ще имаме ново повишение от 50 базисни пункта. Но пазарите не знаят какво ще следва след това.“

Преди срещата доста икономисти вярваха, че в края на годината лихвеният процент ще бъде 9,75%. Но все повече считат, че следващата година лихвата ще е вече двуцифрено число, за да се гарантира, че очакваната инфлация за 2014 и 2015 г. ще се смъкне до целта от 4,5%. Според експерти централната банка ще трябва да качи лихвата до 11 или 12%, за да върне инфлацията към целта.

Определено това са лоши новини за президента Дилма Русеф, която миналата година увери, че периодът на високи лихвени проценти е приключил, след като основният лихвен процент отчете рекордно дъно от 7,25%.

Бразилската икономика реагира на промените в паричната политика с известно забавяне. В последните три години икономическият растеж се движи с бавно темпо. По същото време инфлацията се покачва упорито, принуждавайки централната банка да обърне курса на паричната си политика и да започне отново да повишава лихвените проценти.

От април досега банката е увеличила лихвата с общо 225 базисни пункта.

След като миналата седмица директорът на Комитета за парична политика на централната банка Карлос Хамилтън Араухо каза, че има още много работа за справяне с инфлацията, много вероятно е още през ноември лихвата да бъде повишена до 10%. Той направи прогноза, че поне до третото тримесечие на 2015 г. инфлацията ще остане над целта от 4,5 на сто.

Все пак управителят на централната банка Алехандре Томбини счита, че периодът на високи лихвени проценти скоро ще приключи, след като бразилският реал отчете лек отскок, а намерението на правителството да затегне държавните разходи ще охлади растежа на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
fallback