fallback

Излишъкът по текущата сметка на Япония се сви през август

Втората по сила икономика в света демонстрира покачване на износа и задържане на вноса

10:07 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гъвкавата монетарна политика на Япония изглежда дава желания ефект. Втората по сила икономика в света отчете чувствителен спад в излишъка по текущата сметка през август след покачване на износа и задържане на позициите на вноса.

Индикаторът намаля значително до 161,50 млрд. йени през август в сравнение с отчетените месец по-рано 577,3 млрд. йени, сочат данните на Министерството на финансите на Япония. Излишъкът по текущата сметка се свива с цели 63,7% на годишна база.

Измерителят изненада пазарните анализатори, които очакваха минимално понижение до 548,1 млрд. йени.

На сезонно изгладена база японският излишък по текущата сметка нарасна с 5,4% до 351,80 млрд. йени от 333,7 млрд. йени през юли, посочва WBP Online.

Експортът е отговорен за понижението на баланса по текущата сметка с 523 млрд. йени, докато приходите от инвестиции в чужбина добавиха 1 253 млрд. йени.

Япония е била нетен вносител на услуги през август, които са приспаднали 153,3 млрд. йени от баланса по текущата сметка. Разликата между стоките, търгувани с чужбина пък е била 885,9 млрд. йени, което представлява 33% промяна в търговския баланс в сравнение с август миналата година.

Японската йена поевтиня с близо 20% спрямо щатския долар за последната една година. Потискането на обменния курс на японските пари е част от мащабния план на правителството на Шиндзо Абе, известен като "Абеномика". Част от политиката на управляващите в страната на изгряващото слънце е двойното покачване на паричната база в следващите две години.

Въпреки че що се касае до износа отслабването на йената вече дава своите положителни резултати, девалвацията на японската валута изглежда е нож с две остриета. Разходите за внос са се покачили в момент, когато островната страна е вносител на голямо количество гориво от чужбина. Чрез ръста на импорта Япония компенсира енергийния си недостиг, породен от изключването на ядрени мощности след опустошителното земетресение през 2011 г.

Вносът се е увеличил с 16,4% на годишна база през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 11.09.22 г.
fallback