fallback

Икономиката на еврозоната се е разширила с 0,3% през второто тримесечие

Най-значителен растеж е постигнала Португалия, а най-сериозно отстъпление – Кипър

15:31 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на еврозоната е нараснала в съответствие с очакванията на анализаторите през второто тримесечие, водена от добрите данни за Португалия, сочат публикуваните от Европейската статистическа служба Евростат данни.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е покачил с 0,3% в периода април-юни на тримесечна база в сравнение със спада от 0,2% през предходните три месеца.

Същевременно измереният в съответствие със сезонните колебания БВП в еврозоната на годишна база се е свил с 0,6% през второто тримесечие.

Сред държавите-членки, за които има налични данни, португалската икономика отчете най-висок ръст през второто тримесечие в сравнение с предишния тримесечен период, разширявайки се с 1,1 на сто. През първото тримесечие БВП на страната отстъпи с 0,4%.

Икономическите резултати в най-голямата икономика в еврозоната – Германия, също се подобряват през второто тримесечие. БВП на страната се е покачил с 0,7% след отчетения нулев растеж през първото тримесечие.

Сравнително силен ръст е отчела и икономиката на Малта, която е нараснала с 0,7% в трите месеца до юни след покачването с 0,1% през предходния период.

На обратния полюс се е намирала ситуацията в Кипър. БВП на островната страна през второто тримесечие е намалял с 1,8%, отбелязвайки най-голямия спад сред всички държави-членки на Европейския съюз. Словения и Италия пък са отстъпили с по 0,3 на сто, сочат още данните на Евростат.

Износът в еврозоната се е увеличил с 2,1 на сто през второто тримесечие след спада от 0,9% през предходния период. Вносът пък е отстъпил с 1 на сто.

Нивото на безработицата в 17-членния валутен блок достигна 12% през август, запазвайки отчетеното месец по-рано ниво. Общият брой на безработните лица достигна 19,178 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
fallback