fallback

Индустриалното производство в Чехия с неочакван ръст през август

Добрите данни идват на фона на политическите апели за интервенция от страна на централната банка

14:42 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Чешкото индустриално производство отчете неочакван ръст през август, надхвърляйки очакванията на повечето експерти. Добрият резултат бе един от факторите, който затвърди правотата на поддържания от централната банка курс на неприлагане на валутни интервенции.

Индустриалното производство нарасна с 1,6% на годишна база през осмия месец, стимулирано от значителното покачване с 26,1% на производството на автомобили, сочат данните на базираната в Прага Чешка статистическа служба. Средната прогноза в проучването на Bloomberg показа очаквания за спад от 1,3 на сто.

196-милиардната в долари икономика на Чехия показа значителни признаци на възстановяване в последните месеци. Въпреки че растежът на вътрешното търсене остана относително слаб, по-добрите данни за експорта през второто тримесечие спомогнаха за края на продължилата 18 месеца рецесия.

"Възстановяването на чешката икономика продължава и това е добра новина, която може да има положително въздействие върху кроната", заяви Михал Брожка, главен анализатор в Raiffeisenbank AS в Прага. "Въпреки това опасенията за интервенция на централната банка ограничават всякакви големи очаквания за развитието на икономиката", добави още той.

Дебатите за перспективите пред чешката валута придобиха значителен политически отенък в последните месеци. Голяма част от политическите лидери в страната се застъпват в полза на интервенциите на централната банка, която по думите им трябва да окаже натиск върху валутния курс. Въпреки че подобен ход ще направи вноса по-скъп, конкурентоспособността на износа ще се засили, а рисковете от дефлация ще бъдат сведени до минимум.

Икономиката на Чехия е силно зависима от експорта, който е отговорен за около 80 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). В това число влизат и разположените в страната заводи на големи автомобилни производители като Hyundai Motor Со, Volkswagen AG, Peugeot SA и Toyota Motor Corp.

БВП на Чехия през второто тримесечие нарасна с 0,6% спрямо предходните три месеца. Изготвяният от HSBC индекс на производствената активност пък отчете растеж за пети пореден месец през септември, достигайки до най-високото си ниво в последните 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
fallback