fallback

Дълговата криза в САЩ разшири загубите на долара

Зелените пари изгубиха позиции спрямо всички основни конкурентни валути

09:09 | 30.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатският долар приключи петъчната търговия с отстъпления спрямо основните конкурентни валути. Инвеститорите оттеглиха доверието си от американските пари на фона на несигурността около дълговия въпрос в САЩ и възможността за правителствена криза вследствие на липсата на публично финансиране.

Зелените пари изгубиха позиции спрямо еврото, швейцарския франк и японската йена, заради опасенията, че политическите спорове във Вашингтон може да доведат до блокиране работата на правителството. Много експерти изразиха опасенията си, че настоящата нестабилност ще създаде пречки пред икономическия растеж на САЩ през четвъртото тримесечие.

Очаква се в началото на октомври Конгресът да покачи американския дългов таван. Според изчисления на представители на американското финансово министерство лимитът от 16,7 трлн. долара ще бъде достигнат на 17 октомври.

USD/JPY удари сесийно дъно от 98,10 в петък – най-ниското равнище от 19 септември, преди да се установи на ниво от 98,24. По този начин валутната двойката отчете дневен спад от 0,78 на сто, докато на седмична база отстъплението бе с 0,50%.

EUR/USD нарасна до сесиен максимум от 1,3564 – най-високото равнище от 19 септември, преди да изгуби част от постигнатите печалби, смъквайки се до ниво от 1,3522. Въпреки отстъплението във втората половина на търговската сесия единната валута спечели 0,24%, постигайки ръст от 0,19 на сто и на седмична база.

Доларът падна до 7-месечно дъно спрямо швейцарския франк, като USD/CHF се свлече до сесиен минимум от 0,9022. Впоследствие американските пари се съвзеха леко и затвориха търговията при 0,9062, отбелязвайки както дневен, така и седмичен спад от 0,47%.

Същевременно британската лира изкачи близо 8-месечен връх спрямо зелените пари в петък, след като гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни декларира за пореден път увереността си, че на този етап допълнителна програма за количествени улеснения не е необходима.

В интервю за вестник Yorkshire Post Карни заяви, че АЦБ може предприеме нови мерки за стимулиране, ако е необходимо. "Моето лично мнение обаче, като се има предвид укрепването и възстановяването, е, че няма основания за ново количествено облекчаване", посочи централният банкер.

GBP/USD удари сесиен връх от 1,6147 – най-високото равнище от 19 септември, преди да се установи на ниво от 1,6138. Постигнатият ръст за деня бе 0,61%, докато на седмична база печалбите се разшириха до 0,62 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 05.09.22 г.
fallback