fallback

Продажбите на дребно в Испания намаляха с 4,5% през август

Въпреки значителния спад резултатът остана под прогнозите на експертите за свиване със 7 на сто

11:35 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Настоящата година вероятно ще бъде поредната, белязана от рецесия в страната. Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в Испания отбелязаха нов спад през август на фона на продължаващата вече седем последователни тримесечия тежка битка на страната за излизане от рецесията.

Обемът на търговията на дребно в иберийската страна се е понижил със сезонно изгладените 4,5% през август след отстъплението с 3,7 на сто през предходния месец, сочат данните на национална статистическа служба INE. Въпреки значителния спад резултатът остана под прогнозите на анкетираните от WBP Online експерти, които очакваха свиване със 7%.

Икономиката на Испания се сви с още 0,1% в периода април-юни на тримесечна база. По този начин страната отбеляза седмото си поредно тримесечие на свиване – знак, който предполага, че светлината в края на тунела все още не се вижда.

На годишна база испанският брутен вътрешен продукт (БВП) се сви с 1,7% в сравнение със спада от 2% през предходното тримесечие, оставайки почти в съответствие с пазарните очаквания. "Спадът се дължеше главно на по-слабото вътрешно търсене, което частично се компенсира от положителния принос на външното търсене", посочиха от INE.

Настоящата година вероятно ще бъде поредната, белязана от рецесия в страната. Испания е изправена пред чувствително забавяне както на потребителските разходи, така и на инвестиционните намерения и действия на частния бизнес. Тези негативни сигнали добавят допълнителна нотка на песимизъм в комбинация с рекордно високата безработица и продължаващите последствия от спукването на имотния балон през 2009 г.

Спадът на БВП вероятно ще окаже допълнителен натиск върху финансите на правителството. Според последните данни на Европейската комисия испанският брутен държавен дълг се очаква да нарасне до 101% от БВП през 2014 г. след отчетените през 2012 г. 88,4%.

Новините за управляващите в Мадрид напоследък все пак не бяха изцяло песимистични. Рекордно високата безработица отчете леко понижение до 26,26% през второто тримесечие в сравнение с 27,20% през предходните три месеца. В допълнение, търговският дефицит на страната намаля през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
fallback