fallback

Потребителската инфлация в Япония нарасна до 5-годишен връх през август

Покачването на цените бе стимулирано от по-високите цени на енергийните продукти

09:28 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните потребителски цени в Япония, които изключват волатилните стойности на хранителните продукти, са нараснали с най-големия си годишен ръст в последните почти пет години през август, съобщава СNBC.

Основният индекс на потребителските цени в островната страна се е покачил с 0,8% през осмия месец на годишна база, като повишаването беляза третия пореден месец на увеличения. Същевременно резултатът надхвърли очакванията на анкетираните от Reuters анализатори, които предвиждаха покачване с 0,7 на сто.

Експерти отбелязват, че новите данни са поредният положителен сигнал за водената от Японската централна банка (ЯЦБ) агресивна монетарна политика. През настоящата година централните банкери реализираха серия от мерки, имащи за цел да изведат страната от продължаващата близо 15 години дефлация.

По-високите цени на енергията спомогнаха за повишаването инфлацията. От друга страната целенасочено отслабената йена тласка нагоре цените на вносните продукти, което би могло да стимулира потребителите към отлагане на част от разходите и да засегне търсенето в дългосрочен план.

Въпреки положителните данни за потребителските цени някои икономисти твърдят, че все още е твърде рано да се говори за обрат в инфлационното развитие в Япония.

"По наше мнение процесът все още е в началото", заяви Пол Груенвалд, главен икономист за азиатско-тихоокеанския регион в Standard and Poor's Ratings Services. "Преживяхме две десетилетия на дефлация. За да се върнем към инфлация от 2 на сто ще изчакаме да видим дали агресивното използване на балансовия отчет от страна на Курода ще даде резултат", посочи още анализаторът, позовавайки се на действията на гуверньора на ЯЦБ Харухико Курода.

Индексът на потребителските цени в Япония, който включва храните и енергията, отстъпи с 0,1% през август на годишна база, задържайки темпото на развитие от предходния месец.

ЯЦБ е заложила пред себе си амбициозната целева инфлация от 2 на сто. За целта централните банкери вливат свежа месечна ликвидност в икономиката, равносилна на 70 млрд. щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 05.09.22 г.
fallback