fallback

Продажбите на дребно в Италия се понижиха с 0,3% през юли

На годишна база продажбите са отстъпили с 0,9% след спада от 3% за юни

16:11 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на дребно в Италия са се понижили за втори пореден месец през юли, надхвърляйки и предварителните очаквания на експертите, съобщава WBP Online.

Според публикуваните в четвъртък данни на Националния статистически институт Istat обемът на продажбите на дребно в третата по сила икономика в еврозоната е отстъпил с 0,3 на сто през юли на месечна база. Месец по-рано пък бе отчетено понижение от 0,2%.

Очакванията на водещите експерти бяха индикатора да отбележи спад от 0,1 на сто на месечна база.

На годишна база обаче продажбите на дребно в Италия са отстъпили само с 0,9% след спада от 3% през юни. Анализаторите очакваха измерителя до голяма степен да продължи негативната тенденция и да отбележи свиване с 2,8 на сто.

По-рано през месеца от Istat обявиха, че инфлацията в Италия се е била 0,4% през август спрямо юли. На годишна база пък инфлацията през осмия месец достигна 1,2 на сто.

"Стабилността на италианската инфлация се дължи главно на противоположните ценови движения", посочиха от Istat, позовавайки се на забавянето на годишния ръст на пазарните оценки на хранителните продукти и безалкохолните напитки.

Първоначалната оценка на брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия за второто тримесечие показа спад с 0,2% на тримесечна база след отстъплението с 0,6 на сто през предходните три месеца. Въпреки свиването резултатът се оказа над прогнозите на експертите за отстъпление с 0,4 на сто.

На годишна база италианският БВП спадна с 2% през второто тримесечие след понижението с 2,4% в периода януари-март.

Рецесията в Италия през първите две тримесечия на годината бе продължение на низходящия тренд от предходните 12 месеца. Негативните данни от последните месеци, които бяха стимулирани основно от слабото вътрешно търсене, продължават да поддържат активна най-дългата рецесия в страната в последните повече от две десетилетия. В резултат на това през последната година като цяло реалният спад на БВП достигна 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
fallback