fallback

Държавният дълг на Франция ще надхвърли 95% от БВП през 2014 г.

Правителството планира увеличения на данъците за домакинствата и понижения на ставките за бизнеса

16:25 | 25.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавният дълг на Франция ще достигне рекордните 95,1% от БВП през 2014 г., надхвърляйки предходните правителствени прогнози, съобщава BBC.

Правителствените очаквания бяха разкрити при представянето на проектобюджета на втората по сила икономика в еврозоната за следващата година. Година по-рано, по време на обсъжданията на Бюджет 2013 бе вписано, че френските дължавни задължения ще достигнат 93,4% от БВП.

Управляващите в Париж все пак очакват дългът отново да спадне през 2015 г., като потвърдиха готовността си да сведат бюджетния дефицит под установената от ЕС граница от 3%.

Правителството също така заяви, че планира частични увеличения на данъците за домакинствата. Същевременно обаче от управляващите се очакват данъчни облекчения за частния бизнес.

Новият бюджет се фокусира и върху затягането на публичните разходи, като планираните икономии спрямо бюджета за настоящата година са в размер на 15 млрд. евро. Бюджет 2014 се основава на прогнозата за икономически растеж от 0,9%, която бе понижена спрямо предните очаквания за ръст на БВП от 1,2 на сто.

Въпреки това от Париж отчитат, че разходите за обслужване на дълга ще се увеличат с до 46,7 млрд. евро в сравнение с 45 млрд. евро през 2013 г.

"Не можем да говорим за възстановяване, докато икономическият растеж е около 1%", каза Ерик Хайер, икономист във Френската обсерватория за икономически прогнози. "Днес ние произвеждаме по-малко, отколкото преди пет години. Все още сме в рецесия. Това е истинската дефиниция на рецесията", добави още той.

"Истинският отскок ще бъде отчетен, когато производството достигне ниво доста над това от 2007 г. и когато икономиката започне да създава работни места отново", заяви Хайер.

Френският президент Франсоа Оланд и неговото правителство се опитаха да покажат сериозните си намерения за орязване на държавните разходи при представянето на бюджета. Промените, които Оланд предложи в пенсионната система, не впечатлиха особено Европейската комисия, която съблюдава отблизо бюджетните преговори във Франция.

Нейра Чехич от Bloomberg с повече детайли: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 06.09.22 г.
fallback