fallback

Потребителското доверие в Германия за октомври достигна 6-годишен връх

По-добрият от очакваното резултат повиши очакванията за стабилен растеж на германската икономика през настоящата година

10:12 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Доверието на германските потребители за октомври нарасна до най-високото си равнище в последните шест години. Оптимистичните данни подкрепиха очакванията за силни потребителски разходи, които ще помогнат на най-голямата европейска икономика да достигне умерен растеж през 2013 г.

Публикуваният в сряда анализ на изследователската компания GfK се базира на изследване, проведено сред около 2 000 души. Измерителят за предстоящия месец отчете ръст до 7,1 пункта спрямо ревизирания резултат от 7,0 пункта за септември.

Консенсусната прогноза на анкетираните от Reuters експерти бе за 7,0 пункта за октомври. По-добрият от очакваното резултат засили позитивните нагласи спрямо германската икономика и стабилния ѝ растеж до края на настоящата година.

"Германските потребители очакват икономиката да се засили през следващите няколко месеца", посочват в официално съобщение до медиите от GfK. "Налице е ясна възходяща тенденция", допълват още експертите.

Традиционно спестовната германска нация бе стимулирана да харчи през септември най-много от декември 2006 г. насам, окуражена от стабилизирането на трудовия пазар и рекордно ниските лихвени равнища. Спестяването пък се превърна в малко атрактивна опция, след като инфлацията изпревари предлаганите от банките лихви по влоговете.

От GfK потвърдиха прогнозата си за частното потребление, което се очаква да нарасне с около 1 на сто в реално изражение през 2013 г. Още един сигнал, че германската икономика е на път да постигне умерен икономически растеж през настоящата година.

Бастион на стабилността в продължаващата да търпи икономически несгоди европейска действителност, германската икономика се сви в края на миналата година и едва избегна рецесията в началото на 2013 г. преди да се върне отново към растеж.

По-рано през месеца базираният в Берлин икономически мозъчен тръст DIW обяви, че икономиката ще нарасне с 0,4 на сто през 2013 г. и с 1,7% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
fallback